Prin hipogalactie se intelege o secretie insuficienta de lapte in orice perioada a alaptarii, care impune adaugarea de lapte strain sau alte alimente pentru a asigura dezvoltarea normala a copilului.
Pentru ca o lactatie sa se inscrie in limitele fiziologicului trebuie sa asigure 300 g lapte in a cincea zi dupa nastere si 500 g in a zecea zi.
Se descriu doua forme de hipogalactii - primare si secundare.
Hipogalactiile primare inglobeaza acelea care apar imediat dupa nastere. Cele secundare grupeaza hipogalactiile care apar la un interval mai mare sau mai mic dupa nastere si se datoreaza unor tehnici gresite de alaptare.
Cauze
Printre cauzele cele mai frecvente ale hipogalactiilor se inscriu cauze materne si cauze fetale.
Cauze materne. Printre acestea se numara:
Cauze psihice. Se citeaza lipsa de bunavointa a mamelor, care nu si-au dorit copilul (in sarcini nedorite), emotiile puternice.
Cauze endocrine. Se mentioneaza insuficienta hormonului luteotrop (LTH) sau insuficienta tiroidiana. Cel mai adesea se citeaza insuficientele hipofizare cauzate de sindromul Sheehan.
Semne si simptome
Simptomatologia hipogalactiei este saraca la mama. Ea se poate deduce indirect prin aprecierea dezvoltarii copilului.
Tratament
Tratamentul profilactic. La consultatiile prenatale i se va recomanda gravidei masajul mameloanelor cu o panza aspra, care tonifica sanul, o alimentatie proportionala si variata.
Prematuritatea se va combate prin toate mijloacele, la fel disgravidiile tardive si distociile care apar in travaliu.
Dupa nastere, se va alege momentul potrivit al primei alaptari care trebuie sa se faca dupa 24 ore de la nastere, pentru copii nascuti la termen, iar la prematuri, in raport cu greutatea si dezvoltarea.
Se face profilaxia ragadelor sau tratamentul lor corect, in cazul ca au aparut.
Tratamentul curativ. Poate fi fizioterapic si medicamentos.
Tratamentul fizioterapic consta in terapie cu raze ultraviolete care se aplica in cazul sanilor congestionati si cu edem interstitial.
In cadrul terapiei medicamentoase, tratamentul endocrin este pe primul plan.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii