Tratamentul medical al formelor neconvulsivante si al preeclampsiei cuprinde:
Tratamentul igieno-dietetic: repausul si regimul igienodietetic sunt primele masuri ce trebuie indicate.
In formele usoare poate sa ajunga doar evitarea eforturilor, a oboselii. In formele mai severese se recomanda spitalizarea, in vederea unui repaus riguros la pat si unei urmariri sustinute a bolnavei.
Regimul dietetic urmareste corectarea dezechilibrului umoral: repaus relativ, la caldura; 1 500 g ceai diuretic (de coji de cirese, indulcit cu miere de albine); 2-3 cartofi copti, la mesele principale cu pana la 2 g sare (1 varf de cutit), timp de 4 zile.
De obicei, cu acest regim simplu, intra in normal 8 din 10 gravide cu disgravidii (forme usoare).
In alegerea regimului dietetic se va avea in vedere aportul de hidrocarbonati si continutul suficient de proteine pentru a combate hipoproteinemia (120 g/zi sau 2 g/kg corp) si o cantitate mica de grasimi (50-70 g/zi).
Sunt de preferat proteinele simple netoxice, sub forma branzei de vaci. Se asociaza fructe, legume pentru asigurarea cantitatii necesare de vitamine.
Tratamentul medicamentos va urmari in primul rand sedarea sistemului nervos.
El poate include medicamente sedative (ex. fenobarbital), antispastice relaxante ale musculaturii netede (ex. papaverina), si diuretice (ex. furosemid).
Tratamentul accesului eclampsic este un tratament de urgenta. Este necesara sedarea puternica a centrilor nervosi pentru prevenirea sau inlaturarea crizelor convulsive, combaterea edemului cerebral, scaderea tensiuni arteriale, si combaterea oliguriei.
Pentru oprirea accesului convulsiv se mai folosesc barbiturice cu actiune mai lunga ca: fenobarbital sau pentobarbital intramuscular sau intravenos.
Medicatia deconectanta si hipotensoare se administreaza in aceste forme grave in injectii intramusculare sau sub forma de perfuzii cu ser glucozat.
Intarirea efectului hipotensiv se realizeaza prin asocierea cu sulfat de magneziu, care actioneaza ca sedativ al sistemului nervos central si spasmolitic al musculaturii netede, reducand edemul cerebral.
Tratamentul chirurgical (obstetrical) consta in intreruperea sarcinii si isi gaseste indicatie in disgravidiile tardive atunci cand tratamentul medical nu reuseste sa inlature complet pericolul complicatiilor.
Metodele de evacuare a sarcinii sunt:
Metodele medicale (farmacodinamice) constau in sensibilizarea fibrei musculare la ocitocice prin administrarea de foliculina, adaugand apoi medicare ocitocica, dupa care se face declansarea travaliului.
Metodele obstetricale sunt: ruperea artificiala a membranelor, introducerea sondelor uterine sau injectarea intraamniotica de ser hipertonic in sarcinile cu feti neviabili sau morti.
Metoda chirurgicala este sectiunea cezariana.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Data ultimei menstruatii:
Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii