Trimite unui prieten Printeaza pagina

Apendicita si sarcina

Problema care se pune in timpul sarcinii este daca aceasta favorizeaza sau nu aparitia apendicitei. Raspunsul la aceasta intrebare este greu de dat.

Datele clinice si statistice arata ca apendicita se intalneste aproximativ o data la 1000 nasteri (este vorba de apendicita acuta unde se impune interventie chirurgicala).

Semne si simptome

In prima jumatate a sarcinii apendicita se intalneste mai des si debuteaza cu simptomatologia clasica.

Prognosticul este greu de stabilit de la inceput, el depinde de promptitudinea diagnosticului si de precocitatea interventiei.

In prima jumatate a sarcinii, evolutia si prognosticul nu difera de cel din afara sarcinii.

In a doua jumatate, evolutia apendicitei este mult defavorabila, datorita tendintei foarte mari de a se generaliza si a duce la stari toxice grave.

In travaliu, gravitatea sindromului este foarte mare, mortalitatea fiind crescuta. In lauzie, prognosticul este mai bun.

Mortalitatea prin apendicita in sarcina se apropie de 5%.

In general apendicita nu are influente grave asupra sarcinii, rar se intalneste avortul, mai rar nasterea prematura si moartea fatului in uter.

Tratament

Apendicectomia in prima jumatate a sarcinii nu da complicatii mai mari ca in afara sarcinii. Pentru prevenirea avortului se administreaza progesteron, alilestrenol si antispasmodice.

In. jumatatea a doua a sarcinii, interventia chirurgicala trebuie efectuata imediat, deoarece un drenaj larg si antibioterapia masiva duce la vindecare si la pastrarea sarcinii.

In travaliu se va interveni imediat dupa nastere.


Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Data ultimei menstruatii:


Introdu lungimea medie a ciclului menstrual
pentru a afla data urmatoarei ovulatii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii