Trimite unui prieten Printeaza pagina

Nutritia copilului

Necesarul de proteine

a) Proteinele animale. Carnea reprezinta o sursa buna de proteine pentru sugar. Carnea de vita si de gaina se introduce de la varsta de 5 luni, pestele alb sub forma de pasta la 6 luni. Cantitatea de carne, introdusa progresiv ajunge la 30 g/zi pana la 5-6 luni si 50 g/zi pina la varsta de 12 luni. Ea poate fi data in amestec cu supa de legume, cu pireul de le-gume si sub forma de perisoare dupa varsta de 8-9 luni.

Carnea de porc si oaie va fi utilizata dupa varsta de 2 ani.
Ficatul de pasare si de vaca se recomanda dupa varsta de 5 luni pentru acoperirea aportului de fier, putand inlocui car-nea in zilele cand se administreaza. Mezelurile vor fi evitate deoarece contin mari cantitati de grasimi greu digerabile. Sunca presata poate fi adiminstrata la 8-9 luni.

Galbenusul de ou se introduce dupa varsta de 6 luni, bine fiert, pentru a-i reduce efectele alergizante, omogenizat in pireul de legume. In zilele cand se adiminstreaza, oul poate inlocui carnea. NU se va depasi adiminstrarea de 2 galbenusuri pe saptamana din cauza bogatiei de colesterol.

Branza proaspata de vaca, preferabil preparata acasa, se administreaza de la varsta de 5 luni in amestec cu orezul pasat, sau pireu de legume, in loc de carne. Telemeaua de vaca - desarata - cu paste fainoase, budinci, papanasi, se poate folosi de la 8-9 luni.

b) Proteinele vegetale au valoarea biologica scazuta fata de cele animale. Din cauza continutului in gluten cu putere sensibilizanta asupra mucoasei intestinale, faina de grau, grisul si painea se re-comanda dupa varsta de 6 luni. In legume, cantitatea de pro-teine este neglijabila.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii