Trimite unui prieten Printeaza pagina

Nutritia copilului

Necesarul de glucide

Necesarul de glucide in primul an este cuprins intre 8-12 g/kg/zi sau 55% din valoarea calorica globala.

Alimente de diversificare bogate in glucide sunt cerealele, legumele si fructele. Glucidele rafinate (zahar, bomboane) sa nu depaseasca 10% din aportul adus de glucide. Zaharul utilizat pentru indulcire nu va depasi concentratia de 5% sau 7,5% (7,5 g/100 kcal).
Mierea nu si-a dovedit superioritaea nutritiva fata de zahar, fiind contraindicata la sugarii cu predispozitie la alergie.

a) Cerealele sunt bogate in amidon (50-70%) si astfel au multe calorii (200-300 kcal/100 g), pot intra in alimentatia sugarului sub forma de mucilagiu de orez in primele luni de viata. Faina de orez este usor digerata si cel mai putin alergizanta (nu contine gluten). Se poate folosi sub forma de crema de orez dupa varsta de 3 luni. Orezul pasat se introduce la 4-5 luni si nepasat la 8 luni.

Fainurile de gru, orz, orez, secara contin gluten care are caracter sensibilizant asupra mucoasei intestinale a sugarului mic, motiv pentru care painea, grisul, biscuitii, pastele fainoase vor fi introduse in alimentatie dupa varsta de 5-6 luni.
Amidonul de porumb si faina de orez folosite pentru prepararea fainosului cu lapte si pentru ingrosarea supelor de legume 1-3% la varsta de 4-5 luni. Adaosul de zahar in cereale nu va depasi 7,5 g/100 kcal (pentru evitarea cariilor dentare si a obezitatii).

b) Legumele sunt alimente cu putine calorii (40-80 kcal/100 g), contin glucide in proportie de 5-10% (cartoful are 20%), sub forma de glucoza, zaharoza, fructoza, si amidon. Legumele proaspete: morcov, cartof, supa de legume si apoi in pireul de legume.
Celuloza continuta in vegetale sub forma fibrelor alimentare stimuleaza tranzitul. Spanacul si prazul au efecte laxative. Alaturi de glucide si o cantitate mare de apa, legumele contin elemente minerale, vitamine, (in special vitamina C).

c) Fructele contin pina la 80% apa si cantitati variabile de glucide (5—25%). Sucul de fructe este bogat in minerale si vitamine, este indicat dupa 6-8 saptamani de viata, fara ca aceasta sa reprezinte un aliment de diversificare a alimentatiei.

In alimentatia naturala, sucul de fructe nu se introduce inainte de 4-5 luni (laptele matern are continut adaptat de minerale si vitamine), in acest caz se poate introduce odata cu pireul de fructe. Acelasi aspect este valabil si in alimentatia artificiala cu preparate adaptate si partial adaptate, care contin de asemenea cantitati adecvate de vitamine si elemente minerale. Sucul de fructe si produsele medicamentoase isi au indicatia in cazul folosirii laptelui de vaca si a laptelui praf fara vitamine.

Fructele folosite pentru sucuri sunt: portocalele, mandarinele, grapefruiturile - incepand de la 6 saptamani. La inceput se dau 1-2 lingurite pe zi, diluate cu 1-2 lingurite apa fiarta si racita. Dupa 2 luni se introduce sucul de mere, de morcov, piersici. Pana la varsta de 3 luni, cantitatea sucului de fructe nu va fi mai mare de 30 ml, care se va da inaintea mesei de la ora 9, in vederea creerii unui reflex pozitiv pentru masa de fructe de mai tarziu. Dupa varsta de 3 luni cantitatea de suc va fi sporita la 50-60 ml. Sucul de rosii se poate adiminstra dupa varsta de 5 1/2 luni.

De la varsta de 5 luni, fructele constituie o masa (inlocuind una din cele cu lapte) sub forma de mere coapte sau pireu de mere rase prin razatoare de sticla. Se admit, pentru alternanta, si in functie de sezon, pireul de piersici (decojite) si pireul de banane, care se pot adiminstra ca atare sau cu adaos de zahar, miere sau biscuiti.
Dupa varsta de 6-7 luni, fructele pot fi folosite crude si in compoturi, ca desert la masa de pranz, in fiecare zi.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii