Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ingrijirea copilului

Imbaierea

Imbaierea sugarului se va face zilnic, la aceiasi ora si intotdeauna inainte de alimentatie. In camera vor fi 20-22 grade. Se pregatesc din timp articolele necesare imbaierii: cearceaf pentru baie, sapun, ulei de parafina, pudra de talc, tampoane de vata, perie sau piptene, foarfeci pentru taiatul unghiilor, vas pentru recoltarea tampoanelor sau scutecelor folosite, termomentru pentru baie, lenjeria sugarului. In timpul iernii lenjeria va fi in prealabil incalzita.

Vasul pentru imbaiere va fi folosit numai pentru acest scop si va fi curatat si dezinfectat zilnic.

Temperatura apei va fi de 37 grade, iar in lipsa termometrului, apa se va incerca prin intermediul fetei exterioare a antebratului mamei sau persoanei care imbaiaza copilul.

Introducerea sugarului in baie se face astfel: cu o mana se apuca piciorusele copilului, iar cealalta mana se introduce sub umarii copilului sprijinind ceafa, spatele si umarul stang cu palma si antebratul mamei, degetele fiind in subsoara copilului, iar degetul mare deasupra umarului drept. Se introduce incet in apa partea posterioara a copilului, lasandu-I libere picioarele. Se sustine in continuare cu mana stanga, spalarea facandu-se cu mana dreapta. Se poate folosi o manusa de baie, cu care se spala initial capul, apoi mainile, trunchiul, piciorusele, fesele si regiunea perineului (regiune cuprinsă între organele genitale externe și anus). Apoi se intoarce sugarul cu fata injos, sustinut de umarul drept si se spala partea posterioara a corpului.

Durata baii nu va depasi 3-5 minute in primele luni de viata, si 6-8 minute dupa varsta de 8 luni.

Dupa indepartarea sapunului, sugarul se inveleste in cearceaf, tamponand pielea. Se vor sterge toate cutele din regiunea genitala, fesiera, subsuori, gatul si regiunile din spatele urechilor.

Se pudreaza gatul si subsuorile, indepartandu-se surplusul de pudra. Cutele inghinale (din regiunea abdominala), perineul si fesele se acopera cu un strat subtire de ulei de parafin. La fetite, toaleta organelor genitale se va face intotdeauna in directie antero-posterioara (din fata in spate).

Dupa pudrare, sugarul este imbracat in camasuta si pieptaras, se infasa, apoi se face toaleta fetei. Se sterg ochii dinspre ungiul extern spre unghiul intern, cu un tampon umezit in apa fiarta si racita sau ceai de musetel. Se curata orificiile nazale si conductul urechii, cu ajutorul unor tampoane alungite si rasucite. In cursul acestor manevre capul copilului va fi imobilizat prin fixarea lui cu mana stanga.

Dupa varsta de 8-10 luni, cand sugarul poate sta in sezut si sprijinit, baia se poate efectua in pozitie sezanda.

Pana la varsta de 3-4 ani, baia de scurta durata va fi mentinuta in programul zilnic al copilului. Dupa varsta de doi ani jumate-trei ani, copilul va fi antrenat sa participe activ la baie sau dus, ajungand treptat sa-si spele singur initial mainile si fata, iar la varsta de 7-8 ani sa se spele singur, dar sub supraveghere.

Baia in aer liber si de scurta durata se recomanda dupa varsta de doi ani jumatate. De la 5-6 ani se va practica rational inotul, care constituie un exercitiu fizic complex, ce favorizeaza dezvoltarea armonioasa a copilului.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii