Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ingrijirea copilului

Activitatea fizica

Activitatea fizica, practicata rational contribuie la dezvoltarea armonioasa si sporirea capacitatii de adaptare a organismului la modificarile factorilor din mediul inconjurator.

La varsta de 2 ani se incepe cu masajul, care se face inaintea baii. Manile mamei vor fi calde si pudrate cu talc. Masajul se practica cu multa blandete. Se maseaza usor fata interna a mainilor si picioruselor de la degete pana la corp. Abdomenul se maseaza circular, in sensul acelor de ceasornic. Musculatura spatelui se maseaza in lungime, iar pe fese se fac miscari circulare, de framantare.

Gimnastica se va efectua gradat, progresiv, sistematic si continuu. Nu se urmareste obtinerea de performante, ci in primul rand stimularea rationala a copilului.

In perioada de sugar, mama va executa miscari pasive, de indoire, de intindere si rotatie, de apropiere si indepartare a membrelor. Aceste miscari au rol de mentinere a tonusului muscular, activeaza circulatia sangelui si prin aceasta o buna irigare a tesuturilor si organelor.

La varsta de 5-6 luni, sugarul se pune culcat pe spate, apoi va fi ridicat in sus pana se sprijina pe picioare.

La copilul mic miscarile efectuate de catre mama vor fi treptat inlocuite de miscari active, adica efectuate de catre copil, dupa exemplul si la comanda unui parinte.

Durata gimnasticii va fi initial de 5-6 minute, apoi putandu-se depasi aceasta durata. Treptat gimnastica se va asocia cu jocul.

Peste varsta de 4 luni se incep baile de soare si aer, in cursul carora este indicat ca o suprafata cat mai mare a pielii sa fie neacoperita. Expunerea la soare se va face treptat, incepand cu 2 minute, crescand la 15-20, minute, pe o parte si pe alta.

In sezonul rece, baile se fac in camera incalzita, la un geam deschis, pe timp insorit. Se incepe cu 2-3 minute, pana la 10 minute.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii