Reactia afectiva are un caracter foarte personal, ea depinde mai ales de posibilitatile emotionale ale fiecaruia. Pentru aceeasi cauza, unii se stapanesc, altii explodeaza. Multi dintre copii sunt supusi fricii fata de situatii noi suspectate a fi agresive (consultul medical, tunsul la frizer). Aceste aspecte se atenueaza in jurul varstei de 4 ani, cand incepe sa-si faca loc un control rezonabil.
Afectivitatea evolueaza permanent. Are mai multe faze caracteristice:
a) la nou-nascut, ritmul evolutiei este determinat de foame si de somn, intr-o ordine fiziologica (functionala). Senzatiile nou-nascutului sunt primitive. Mama foarte atenta din instinct, ii asigura in intregime starea de satietate, confortul si linistea. Dar daca un nou-nascut solicita ceva (de obicei hrana), in contratimp mama intervine regland oralul meselor, deci il frustreaza pe copil
b) la 2-3 luni, dupa aparitia zambetului, incep sa apara trasaturi noi pe figura copilului, de asemenea apar si cerinte noi. Lasat singur copilul va tipa atata timp pana cand cine vine sa-l ia in primire.
Alaptarea la san, care il linisteste, este legata de imaginea mamei, explicandu-se deci refuzul biberonului la intarcare, care desparte imaginea mamei de senzatia de foame. Chiar daca biberonul este acceptat, dar este oferit de alt membru al familiei sau de personalul de supraveghere, este insotit de sentimentul de privatiune de mama. Copilul poate refuza biberonul un timp, apoi incepe sa-si domine acest inconfort prin placerea satisfacerii foamei
c) la 6-8 luni copilul se desparte oarecum de mama si o percepe ca pe un obiect independent de el. Dar atasamentul si legatura lor este atat de puternica incat despartirea este dureroasa si poate dura mult timp (3-4 ani). Orice indepartare a mamei de copil duce la neliniste si plans, care deranjeaza somnul. Copilul devine mofturos si rautacios.
Tot la acesta varsta copilul deosebeste personele straine, surade la cei pe care ii cunoste si se incrunta la straini sau chiar plange. Copilului, descoperind aspecte noi, ii apare in acelasi timp si frica de necunoscut. Cu zambete sau alte diversiuni, il vom face pe copil sa accepte noua situatie, mai mult sau mai putin usor.
In toate hartuielile afective, copilul are sentimente inabusite pe care adultii le ignora. Din aceste motive copilul isi gaseste inlocuitor provizoriu pentru mama intr-o jucarie sau alt obiect, isi suge degetul, sau isi atinge organele genitale.
d) la 1 an, copilul isi afirma "eul" propriu si isi precizeaza opozitia prin "nu". Primii pasi facuti ii vor largi autonomia, va avea experiente proprii pe care le va repeat si imbogati. Se va orienta catre tot ce este stralucitor, colorat, gustos. Cu toate acestea, mai persista si un sentiment de frica, ceeea ce face ca incercarile exploratorii ale copilului sa fie intrerupte de reveniri la mama sau doica.
Aceasta perioada este productiva, dar si fragila, iar pentru a proteja copilul e nevoie de o serie de interdictii, la care copilul se va opune prin plans.
Apare si tendinta de a raporta totul la propria persoana, fenomen foarte puternic, dar si necesar pentru constituirea personalitatii proprii. Copilul acapareaza obiecte si jucarii, apar ciocniri cu micii sai camarazi care procedeaza la fel. Este nevoie de multa insistenta sa-l determine sa dea ceva altui copil, pe care il priveste ca pe un inamic.
Starea conflictuala se atenueaza in cursul vietii in societate, in gradinitele de copii. Cu timpul, copilul incepe sa invete sa sufere, sa ofere pentru a primi la randul sau, apoi sa-si sacrifice placerea pentru a face placere altora si, in fine, incepe sa iubeasca. Aceasta perfectionare este de lunga durata, dar niciodata terminata, deoarece toata viata persista tendinta de a raporta totul la propria persoana
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii