Trimite unui prieten Printeaza pagina

Baita copilului

Baita copilului

Imbaierea copilului reprezinta atat o importanta procedura de igiena, cat si un placut moment de comunicare dintre mama si bebelus. Pentru multi copii imbaierea devine o adevarata placere.
Prima data copilul poate fi imbaiat dupa 2-3 zile de la caderea cordonului ombilical. Asa ca e bine sa aveti totul pregatit din timp.

Pentru baita aveti nevoie de:

  • Cadita speciala pentru copil
  • Un vas cu apa pentru clatire
  • Termometru pentru apa
  • Sapun pentru copil (sampon pentru copii, solutie lichida pentru baie, gel pentru copii, etc.)
  • Prosop

Inainte sa incepeti baia e bine sa aveti pregatite urmatoarele lucruri:

  • Hainute curate (camasuta, caciulita, etc.)
  • Scutec din bumbac curat
  • Pampers
  • Betisoare de vata
  • Solutie antiseptica
  • Ulei sau crema pentru copii
  • Crema pentru fundulet (pentru pampers)
  • Perie

Baita se face zilnic, la aceiasi ora, inainte de una din mesele de seara. Temperatura aerului din camera trebuie sa fie de 23-25 grade, in nici un caz mai joasa de 21. Inainte sa incepeti procedura verificati temperatura apei cu termometrul. Ea trebuie sa fie in jur de 37 grade.

Adaugati in apa cateva picaturi de solutie lichida pentru baie.

Atentie la folosirea sapunului obisnuit!

Medicii dermatologi s-au convins ca acest tip de sapun poate avea o actiune nefavorabila chiar si asupra pielii adultului, nemaivorbind de pielea fina a copilului. Dezavantajele acestui sapun sunt explicate de catre specialisti in felul urmator: pielea omului este acoperita de o pelicula protectoare ("manta hidrolipidica"), care nu permite soarelui, vantului, apei si altor factori externi sa actioneze nociv asupra pielii. La bebelus aceasta pelicula este foarte subtire, iar formarea ei se termina dupa al treilea an de viata. Nivelul ph-ului pielii la nou-nascut este egal cu 5,5, si timp de cateva luni va creste pana la 6,5 (alcalin). Exact un astfel de indice asigura cea mai buna protectie antimicrobiana.

Sapunul obisnuit are ph-ul egal cu 10, iar componentele alcaline pe care le contine pur si simplu "spala" pelicula protectoare. Astfel creste riscul aparitiei infectiilor la nivelul pielii sensibile a copilului. Organismul micutului incearca sa refaca stratul protector si in acest mod incearca sa atraga umezeala din straturile profunde ale pielii la suprafata. Asa incep procesele de uscare a pielii bebelusului, procese care se amplifica de fiecare data cand folosim sapunul. Iata de ce expertii recomanda folosirea gelurilor speciale pentru copii.

Aceste geluri au o formula speciala, care ajuta la obtinerea unui ph corespunzator cu cel al pielii copilului. Ele curata bine pielea si o ajuta sa faca fata actiunilor factorilor externi.
Durata de imbaiere se schimba o data cu varsta. Nou-nascutii trebuie imbaiati timp de 5 minute, iar la 3-4 luni durata va creste pana la 12-15 minute.

Pentru baita propriu-zisa urmati urmatoarele indicatii:

  1. Introduceti in cada cantitatea de apa necesara (nu mai mult de 10 cm). Adaugati cateva picaturi de solutie lichida pentru baie si agitati.
  2. Dezbracati copilul si introduceti-l atent in apa: ceafa bebelusului se va sprijini pe antebratul mainii stangi, in timp ce palma il va tine de umar.
  3. Cu mana libera, foarte grijuliu, incepeti sa spalati corpul bebelusului. Daca este incordat si plange zambiti-i si vorbiti-i bland.
  4. Copilul trebuie spalat succesiv: cap, gat, piept, burtica, manute, picioruse si la urma spinarea.
  5. Minutios spalati pliurile din zona cefei, gatului, subsuorilor, din regiunea inghinala, de la nivelul incheieturii cotului si genunchiului. Nu uitati sa deschideti si sa spalati pumnii stransi ai bebelusului.
  6. Capul copilului se spala tinandu-l cu palma. Udati parul copilului dinspre fata spre ceafa, dupa care folositi cateva picaturi de sampon si spalati-l pe cap.
  7. Masati pielea capului, dupa care indepartati atent spuma cu aceleasi miscari, dinspre fata spre ceafa.
  8. Acum puteti clati copilul cu apa din vas, care trebuie sa aiba o temperatura cu un grad mai rece decat cea a apei din cadita (36 grade).
  9. Infasurati copilul in prosop si asezati-l pe scutecul curat.
  10. Stergeti bine micutului. Toate pliurile corpului trebuie sa fie uscate.
  11. Daca rana ombilicala nu s-a cicatrizat, tratati-o cu solutii antiseptice recomandate de medicul pediatru.
  12. Corpul copilului se unge cu crema sau ulei de bebelus.
  13. Tratati funduletul cu crema pentru copii sau cu pudra. Nu folositi niciodata pe aceiasi zona si crema si pudra.
  14. Puneti-i pampersul si imbracati copilul. Nu uitati de caciulita.

Acum micutul este curat si frumos, asa ca puteti trece la alaptare.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii