Tehnica alaptarii la san va fi exersata cu mama in primele zile.
In primele 24h, nou-nascutul va fi pus la san chiar din primele ore dupa nastere.
Daca nasterea s-a produs pe cai naturale, iar sugarul este sanatos, el poate fi pus la san 1 h de la nastere.
In prima zi, nou-nascutul va fi pus sa suga cate 5 minute la ambii sani la interval de 3 h, cu pauze de 6 h in cursul noptii. Nou-nascutul nu va fi luat de langa mama dupa cele 5 minute de supt, ci va fi lasat mai mult timp cu aceasta pentru a se obisnui cu ea. In a doua zi, nou-nascutul va suge 10 minute, iar in zilele urmatoare durata suptului se va mari la 20-30 minute.
La inceput, nou-nascutul trebuie sa suga des, dupa metoda "la cerere", pentru a favoriza astfel secretia lactata.
Pentru alaptare, sugarul va fi schimbat. Mama isi va spala mainile si sanii cu apa si sapun inainte de fiecare supt. In primele zile mama va alapta stand in pat, fie in pozitie sezanda tinand copilul in brate, fie culcata lateral, pe partea sanului pe care il ofera copilului.
In zilele urmatoare, cand starea mamei permite alaptarea se va face cu mama in pozitie sezanda, cu picioarele sprijinite. Sugarul este luat in brate de partea sanului la care va suge, cu fata orientata spre mama. Mama sprijina capul copilului cu cotul ei, iar corpul sugarului se va sprijini pe antebrat, palma fiind fixate sub sezutul copilului. Cu cealalta mana va cuprinde sanul intre index si medius. Se va stoarce sanul pentru a evacua picaturi de lapte care pot fi contaminate cu germeni, dupa care se atinge cu sanul obrazul copilului, pentru a declansa reflexul de orientare spre supt. Acesta isi va intoarce capul spre san iar mama va introduce mamelonul in gura sugarului. Dupa supt, sugarul va fi tinut in brate in pozitie verticala 5-10 minute pentru a il ajuta sa "ragaie" aerul inghitit dupa care va fi culcat "pe partea stanga" 20 minute, apoi "pe partea dreapta", pozitie care favorizeaza evacuarea mai rapida a stomacului, cu aparitia mai rapida a senzatiei de foame.
La suptul urmator se inverseaza ordinea sanilor.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii