Trimite unui prieten Printeaza pagina

Alimentatia copilului

Diversificarea alimentatiei

Incepand de la varsta de 4 luni, sugarul poate sa inghita alimente semisolide, mai ales ca poate si digera acest tip de alimente prin maturizarea sa digestiva.
Diversificarea este introducerea alimentelor solide, altele decat preparate lactate si se face ideal la varsta de 5-6 luni pentru sugarul alimentat la san sau cu formule pentru sugari si la 4-4,5 luni pentru cei alimentati cu lapte de vaca.

Este obligatoriu ca in momentul inceperii diversificarii, sugarul sa aiba:

- scaune normale
- absenta semnelor de boala acuta
- se evita introducerea a doua alimente in acelasi timp

Introducerea noilor alimente unul dupa altul, se va face in ritm relativ rapid la copilul la care diversificarea incepe la 5-6 luni. La copilul cu diversificare inceputa la 4-4,5 luni, ritmul va fi mai lent. Introducerea unui aliment nou dureaza 7-10 zile.
Fainurile cu gluten (grau, secara, ovaz), se vor evita inaintea varstei de 6 luni, preferandu-se orezul si alte cereale fara glute (porumb, tapioca).

Introducerea noilor alimente va respecta succesiunea urmatoare:

- supa de legume urmata rapid de piureul de legume, carne mixta de vaca si ulei vegetal - la 4 luni pentru cei alimentati artificial si la 5-6 luni pentru cei alimentati la san
- fructe (mar, piersica), cu adaos de suc de citrice (lamaie, portocala), suc de legume (rosi, morcov) - la 4,5-5 luni. Alte fructe decat cele mentionate, ca de exemplu bananele si kiwi, se pot folosi dupa varsta de 9-10 luni (risc de alergie cutanata-respiratorie). In ceea ce priveste pulpa unor fructe ca: pere, prune, pepeni, struguri, cirese, acestea nu se recomanda sugarului (risc de diaree, colon iritabil)
- la 4,5 luni, carne de gaina sau de vita, evitandu-se - in general - carnea de animal tanar (vital, pui) care este alergizanta si in plus contine o cantitate mare de gelatina, proteina de calitate inferioara. Carnea de porc se contraindica pana la 3 ani. Pestele (exclusiv pestele alb - salau), se poate folosi, bineinteles foarte proaspat, dupa 8 luni.
Galbenusul de ou este util imediat, diversificarea va include treptat o gama mai larga (iaurt, ciulama, budinci, papanasi, branza de vaci, diverse cereale fortificate industrial etc).
- La 5-5,5 luni se va introduce branza de vaci adaugata la piureul de fructe sau de legume
- La 5,5-6 luni urmeaza: ficatul de pui, iaurt simplu sau cu cereale
- Exista produse destinate diversificarii alimentatiei sugarului de tipul piureelor de fructe sau fulgilor de cereale cu adausuri de fructe, cu sau fara lapte, ex.: Milupa, Nestle, Bebelac, Hero, etc.

Alte reguli

- copilului, care nu a fost intarcat, i se vor completa mesele "solide" cu lapte matern
- hidratarea suplimentara intre mese se face cu lichide neindulcite (ceai fara zahar, apa fiarta si racita), inutile in cazul sugarului alimentat la san
- nu se va insista excesiv la introducerea noilor alimente
- nu se va introduce sare in mancarea sugarului
- nu se vor folosi conservanti, nici dulciuri concentrate

Dupa 9-12 luni, alimentatia copilului va ajunge incet spre cea de tip adult, asigurandu-se aporturi suficiente in principii nutritive pentru o crestere staturala si ponderala normala. Preparatele de lapte de crestere - de tip Junior - vor fi folosite pana la varsta de 3 ani, ele avand avantajul adausurilor necesare de acizi grasi esentiali si de fier.
Alimentatia copiilor trebuie sa ramana variata, cuprinzand fructe, legume si proteine de calitate.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii