Trimite unui prieten Printeaza pagina

Alimentatia copilului mare

Alimentatia copilului scolar se aseamana cu a adultului intrucat copilul pana la varsta de 12 ani are un ritm de crestere lent, nevoile sale energetice si nutritive sunt destinate cu precadere pentru activitatea fizica, intelectuala si maturare sexuala.

Necesarul energetic este de 50-60 kcal/kgcorp/zi, din care 55% este acoperit de glucide, 30% de lipide si 15% de proteine. Necesarul de lichide este de 60 ml/kgcorp/zi.

Necesarul de glucide este de 8 g/kgcorp/zi, provenind din: paine, orez, paste fainoase, cartofi, legume, fructe, produse de patiserie si zaharoase. Alimentatia trebuie sa contina si fibre alimentare, existente in paine integrala, legume, unele fructe, care combat obezitatea si constipatia, generata de sedentarism.

Necesarul de lipide este de 1,5-2 g/kgcorp/zi, cu un raport egal intre grasimi de origine vegetala si cele de origine animala. Grasimile sunt acoperite prin ulei, smantana, unt, margarina, carne, lapte, galbenus de ou.

Necesarul de proteine este de 2 g/kgcorp/zi si va fi asigurat de alimente de origine animala in proportie de 50-60 %. Proteinele vor fi reprezentate prin: lapte 400 ml pe zi (in care intra si iaurtul), carne 100-150 g pe zi, un ou intreg la 1-2 zile si proteine vegetale.

Scolarul va primi 3 mese principale si 1-2 gustari pe zi. Micul dejun va avea caracter de masa principala, inaintea programului scolar. Gustarea va fi consumata la scoala, va fi pregtita de acasa, in felul acesta parintii putand avea un control asupra calitatii alimentatiei. Nu este recomandabil sa se lase copilului libertate in acest sens, deoarece el prefera alimente ca: napolitane, pufuleti, grisine, sticksuri sau sucuri carbogazoase, care pot dezechilibra alimentatia.

Masa de pranz va consta din trei feluri, din care nu trebuie sa lipseasca cruditatile (salate, fructe). Cina consta din doua feluri (o mancare si un desert), care se vor consuma cu cel putin o ora inainte de culcare.

Alimentatia copilului scolar trebuie supravegheata de parinti. In absenta parintilor de acasa, unii copii sunt tentati sa omita unele mese, sau sa guste ceva in fuga, nu isi incalzesc mancarea si isi astampara foamea cu o gustare sau cu alimente cu o slaba valoare nutritiva.

Alimentatia adolescentului. Intrucat in perioada prepubertara are loc o accelerare a ritmului de crestere a organis-mului, aceasta are nevoi energetice crescute in special in proteine, minerale (calciu, fosfor), oligoelemente (fier, zinc), precum si de vitamine (vitaminele A si E). Cresterea masei musculare si practicarea sporturilor maresc nevoile energetice. Baietii necesita o alimentatie mai sporita. Nevoile de proteine, minerale si oligoelemente mai sus mentionate se maresc pentru a putea asigura cresterea musculaturii, dezvoltarea oaselor si a organelor sexuale. Si in aceasta perioada sunt necesare 3 mese principale si 1-2 gustari pe zi. Alimentatia este practic ca la adult.

REGIM ALIMENTAR PENTRU UN COPIL DE 7 ANI, GREUTATEA 22 KG

Masa
Alimente
Calorii
Mic dejun
200 ml lapte de vaca
50 g paine integrala
25 g dulceata sau miere de albine
300
Gustare
la scoala
50 g paine
20 g sunca presata sau salam
140
Pranz
100 g carne de vaca
200 g legume si zarzavaturi
100 g cartofi
100 g paine integrala
20 ml ulei vegetal
100 g compot cu 5% zahar + 15% fructe
700
Cina
200 g iaurt
100 g paine
2 oua
100 g fructe
560
Total = 1700

REGIM ALIMENTAR PENTRU UN COPIL DE 12 ANI, GREUTATEA 36 KG

Masa
Alimente
Calorii
Mic dejun
200 ml lapte de vaca
50 g paine integrala
25 g dulceata sau miere de albine
300
Gustare
la scoala
50 g paine
20 g sunca presata sau salam
30 g rahat
240
Pranz
100 g carne de vaca sau porc
200 g legume si zarzavaturi
100 g cartofi
100 g paine
20 ml ulei vegetal
100 g compot sau fructe crude
700
Cina
200 g iaurt
100 g paine
2 oua
100 g fructe
560
Total = 1800


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii