Trimite unui prieten Printeaza pagina

Scarlatina

Generalitati

Scarlatina reprezita o infectie acuta manifestata clinic prin febra, enantem (eruptie aparuta pe mucoase) si exantem (eruptie aparuta pe piele) specifice, insotite uneori alterarea starii generale, greturi varsaturi şi dureri abdominale, urmata deseori de complicatii si intotdeauna de imunitate durabila, pe viata.

Scarlatina are o incidenta maxima in sezonul rece care afecteaza cel mai frecvent la grupa de varsta scolara (6-14 ani), rareori fiind intalnita la adult si in cazuri excepţionale la varstele extreme (peste 60 ani si sub un an).

Sursa de infectie este reprezentata de:

  • bolnavul de scarlatina sau de angina cu streptococ β-hemolitic din grupa A, C sau G
  • purtatorii asimptomatici de streptococi secretori de eritrotoxina

Calea de transmitere este cel mai frecvent aerogena (prin picaturi nasofaringiene) dar si prin contact direct prin obiecte contaminate; un rol important in transmiterea infectiei streptococice il au igiena personala deficitara a bolnavilor si aglomeratia care favorizeaza raspandirea scarlatinei.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii