Rujeola (pojarul)
Semne si simptome
Incubatia (timp scurs de la infectare pana la aparitia primelor simptome) in rujeola este una dintre cele mai fixe, in medie 10 -11 zile (8 - 12 zile) si se poate prelungi pana la 28 de zile in cazurile in care pacientul a primit gama-globuline mai tarziu de 3-4 zile dupa contactul infectant.
Perioada de invazie (catarala, prodromala, preeruptiva) - dureaza 2-4 zile si corespunde cu viremia secundara; se caracterizeaza prin:
- febra - creste treptat, atingand in 2-3 zile 39 - 40 grade si se mentine pana la aparitia eruptiei
- starea generala: astenie, inapetenta (lipsa poftei de mancare), somnolenta, curbatura (durere musculara), fotofobie
- coriza (inflamatie a mucoasei nasului; guturai): intensa, persistenta cu congestia mucoasei nazale prin stranut repetat si uneori epistaxis (hemoragie nazala), secretie nazala muco-purulenta.
- conjunctivita
- catar (inflamatie a mucoasei unui organ) respirator: evolueaza descendent interesand laringele cu aparitia laringitei rujeolice exprimata prin: tuse uscata suparatoare, uneori cu caracter latrator, voce ragusita
- faciesul caracteristic: de "copil plans" - aspect determinat de congestia conjunctivala, lacrimarea abundenta, ragade (rani superficiale de forma liniara) si hiperemie nazala (acumulare excesiva de sange la nivelul nasului).
- enantemul (eruptie care apare pe mucoase): este un semn caracteristic in rujeola
- rashul prodromal (eruptie la nivelul pielii, de scurta durata), uneori cu aspect scarlatiniform, poate dura aproximativ 24 de ore.
- tulburari neurologice: mai mult sau mai putin severe dar constant prezente; cefalee (dureri de cap), iritabilitate sau somnolenta, uneori convulsii, adesea febrile.
- adenopatia (cresterea in volum si inflamarea ganglionilor limfatici, fara inmultirea celulelor): generalizata
- tulburari digestive: varsaturi, inapetenta (lipsa poftei de mancare), diaree, dureri abdominale, mimand adesea un abdomen acut.
Perioada de stare (eruptiva)
Eruptia, urmatoarele caracteristici:
- are caracter descendent
- se generalizeaza in 3-4 zile: apare initial retroauricular (in spatele urechii), pe fata si pe frunte; in urmatoarea zi se extinde pe gat, torace si abdomen iar ulterior pe membre (in tot acest timp copilul este febril)
- lasa zone de tegument sanatos intre elementele eruptive
- uneori poate conflua in placarde eruptive pe torace sau abdomen
- este catifelata la palpare
- in formele severe eruptia poate capata aspect cianotic (culoare albastra-vinetie), sau hemoragic (in formele hipertoxice)
- dupa 5 -6 zile eruptia paleste si se pigmenteaza conferind pielii un aspect maroniu "de copil murdar"
- este urmata de descuamatie (cojire) pe fata si torace
Febra: se mentine pe toata perioada eruptiva
Starea generala: alterata - somnolenta, apatie (indiferenta), delir, convulsii (din cauza febrei)
Perioada de convalescenta
Incepe cu scaderea febrei. Fenomenele catarale (imflamatorii) respiratorii se reduc in intensitate, starea generala se amelioreaza dar poate persista o astenie moderata, rezistenta organismului este scazuta, bonavul fiind susceptibil la aparitia unor complicatii bacteriene, cu germeni piogeni (care produc puroi).