Rubeola congenitala este rezultatul primoinfectiei cu virus rubeolic la femeia gravida, acesta trecand bariera transplacentara afecteaza ireversibil produsul de conceptie.
Riscul aparitiei malformatiilor congenitale creste cu cat infectia cu virus rubeolic survine mai devreme in evolutia sarcinii. Astfel, in primul trimestru de sarcina riscul de aparitie al marformatiilor congenitale este de aproximativ 50 %, rezultand multiple defecte congenitale si/sau avort.
Daca infectia survine in trimestrul al doilea riscul de aparitie al malformatiilor congenitale scade la aproximativ 30 %, scazand in acelasi timp si numarul acestora (predomina malformatiile cordului si surditatea). Rezulta o infectie cronica cu virus rubeolic, iar nou-nascutul are prezenti in ser anticorpi antirubeolici de tip IgM.
In ultimul trimestru de sarcina riscul malformatiilor congenitale este de 10 %, predominand nasterea prematura si hipotrofia (dezvoltare insuficienta) staturoponderala a fatului, ca urmare a tulburarilor de vascularizatie de la nivelul placentei.
Malformatiile congenitale sunt consecinta multiplicarii virusului rubeolic care induce inhibarea mitozelor (modalitate de diviziune celulara), alterari cromozomiale, necroza (distructie) tisulara si distructii vasculare.
Consecintele infectiei cu virus rubeolic la femeia gravida sunt:
Asupra fatului:
Rubeola congenitala evolutiva se caracterizeaza prin:
Introducerea vaccinarii antirubeolice obligatorii in schema de vaccinare a Ministerului Sanatatii (la varsta 10 -15 luni - MMR sau ROR).
Vaccinarea viitoarelor mame daca au serologie rubeolica negativa. Cercetarea anticorpilor antirubeolici (Ig G) la tinerele femei, prenuptial si, daca este negativa, vaccinarea acestora.
Atitudinea in cazul unei femei gravide contact sau bolnava de rubeola:
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii