Trimite unui prieten Printeaza pagina

Roseola infantum

Boala infectioasa acuta cu evolutie autolimitata, benigna (curabila, usora, vindecabila) ce afecteaza exclusiv sugarii si copiii mici.

Calea de transmitere este aerogena prin contact direct. Incidenta maxima a bolii atinge un varf intre 6-15 luni de viata.

Semne si simptome

Perioada de incubatie (timpul scurs de la infectare pana la aparitia simptomelor) este in general de 10 zile, cu limite intre 5-15 zile.

In perioada prodromala (de inceput a bolii) principala simptomalogie este determinata de febra inalta, cu durata de 3-4 zile, care cedeaza brusc, alteori inregistreaza o scadere graduala in 24-36 ore. Un procent mic de copii devin iritabili, anorexici. Foarte rar pot prezenta dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree.

Initial apar elemente maculare (modificari de culoare) de dimensiuni mici (3-5 mm), de culoare roz pal cu dispozitie frecvent la nivelul gatului, fetei, extremitatilor proximale.

De obicei elementele sunt neconfluente (nu se unesc), dispar la palpare, sunt nepruriginoase (nu produc mancarimi), nu dezvolta vezicule (basicute pline cu lichid), pustule (vezicule pline de puroi) sau descuamatie (cojire). Foarte rar pot aparea elemente purpurice (eruptii rosiatice) in perioada febrila preeruptiva.

La examenul clinic se pot evidentia:

  1. adenopatie (cresterea in volum si inflamarea ganglionilor limfatici) moderata laterocervicala si suboccipitala
  2. faringe, amigdale hiperemice (pline cu sange)
  3. conjunctivita (inflamatie a conjunctivei - membrana mucoasa care acopera suprafata interna a pleoapelor si suprafata anterioara a globului ochilor - care se manifesta prin roseata, mancarime si secretie abundenta)
  4. rinoree (scurgere de mucozitati nazale)
  5. timpane hiperemice (umplute cu sange)
Complicatii
  • convulsii febrile
  • purpura trombocitopenica

Tratamentul

Tratamentul este simptomatic: antipiretice, hidratarea adecvata.

Prognosticul este excelent.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii