Trimite unui prieten Printeaza pagina

Rahitismul carential la sugar si copii

Tratament

Regimul de viata si alimentatia sugarului au rol esential in profilaxia si tratamentul rahitismului carential, chiar daca nu sunt suficiente.

Esential:

  • alimentatia exclusiva la san in primele 5-6 luni de viata este optima
  • intarcarea este recomandata dupa varsta de 1 an
  • alimentatia mamei care alapteaza trebuie sa fie echilibrata si suplimentate cu vitamina D, in aceleasi doze ca si pentru gravide

Diversificarea alimentatiei este oportuna cel mai devreme in a 5-a luna de viata, fara a abuza de fainoase si introducand, ori de cate ori este posibil, alimente bogate in vitamina D, sau cel putin, pe cele care contin in mod natural o cantitate mai mare de colecalciferol (de ex.: pestele alb proaspat; acesta este bogat in acizi grasi si in vitamina D si este util mai ales in alimentatia copiilor dupa varsta de 1 an). Margarina, chiar cea cu adaos de vitamina A si D este de evitat la sugar, dar si de folosit - rational - la copilul mai mare.
Expunerea la aer se face progresiv: 15-30 minute pana la 3-4 ore in anotimpul rece si 6-12 ore vara.

Pentru copii mai mari de 1 an este foarte utila miscarea in aer liber, cu capul acoperit cand soarele este puternic.
Baia/dusul zilnic, stropirile cu apa mai rece care incheie baia, frictiile cu prosop aspru, masajul si gimnastica (initial pasiva, apoi activa) sunt factori de calire a organismului, de crestere a rezistentei la infectii, precum si de prevenire a rahitismului.
Conditii de microclimat nu vor fi neglijate; copii care locuiesc in camere neaerisite si intunecoase, ca si cei din mediu de fumatori, au mai frecvent rahitism.

Doza recomandata de la varsta de nou-nascut pana la 18 luni este de 500 UI vitamina D zilnic. Cresterea la 1000-1500 UI/zi, pe perioade limitate, este necesara in unele situatii:

  • sugarii mici ale caror mame nu au primit vitamina D profilactic in timpul sarcinii
  • prematurii si dismaturii, cel putin in primele luni de viata
  • sugarii mici (3-4 luni), nascuti in anotimpul rece
  • sugarii cu imbolnaviri acute frecvente, precum si cei cu spitalizari dese si prelungite
  • copii din medii poluate
  • cei din conditii de mediu precare
  • copii cu tratament cronic anticonvulsivant (fenitoina, fenobarbital), cu cortizon

In aceste conditii se poate ajunge la o doza zilnica de pana la 1500 UI/zi dar nu mai mult de 1 luna, apoi se reia cu 400-500 UI, sau aceasta doza alternate la 1-2 saptamani cu doaza de 1000UI.
Dupa varsta de 18 luni, vitamina D se va administra numai in perioadele neinsorite ale anului, pana la varsta de 12-15 ani: zilnic 400-500 UI la interval de 7-10 zile.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii