Este o boala metabolica datorata unei carente in vitamina D necesara mineralizarii tesutului osos. Prevenirea sa este indispensabila si este usor realizata prin raport zilnic de vitamina D.
Boala apare si este diagnosticata frecvent la varsta de 3-6 luni evoluand pana la 2 ani. Formele tardive, dupa varsta de 2 ani sunt rare si de obicei vitamino-D rezistente.
Rahitismul este deci o boala a oaselor in crestere, in care modificarea fiziologica esentiala este cea a tulburarii mineralizarii osoase, cu depuneri ineficiente de minerale: Ca, P, Mg, etc.
Profilaxia rahitismului incepe la gravida. In anamneza se va preciza daca mama a primit vitamina D in al III-lea trimestru de sarcina si indicatii de corectare a regimului alimentar.
In cazul sugarului, conditiile favorizante pentru aparitia bolii sunt: nastere prematura, efectuarea incorecta a profilaxiei cu vitamina D, expunerea insuficienta la soare, tegumente hiperpigmentate, alimentatie dezechilibrata, crestere staturo-ponderala accelerate, etc.
Alimente care contin vitamina D:
Nevoile zilnice de vitamina D
Ratia recomandata de vitamina D necesara copilului in perioadele de crestere este de 400-500 UI/zi in reziunile insorite si de 1000-1200/ UI/zi in regiunile reci sau temperate, cum este si tara noastra.
Aceste nevoi zilnice nu pot fi asigurate de sinteza cutanata si de alimentatie, nici chiar in cazul alimentatiei la san.
De aceea, pentru prevenirea rahitismului, este necesar un aport sistematic de vitamina D, in toata perioada de crestere.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii