Malnutritia protein-calorica - se realizeaza printr-o carenta alimentara sau calorica globala
Malnutritia usoara: se caracterizeaza printr-un deficit ponderal mai mic de 20% din greutatea ideala a varstei. Indicele ponderal (greutatea reala/greutatea ideala) este de 90-75. Talia este normala. Din disproportia dintre cresterea staturala (normala) si cea ponderala (moderat deficitara) rezulta aspectul de "sugar slab". Activitatea musculara este normala sau usor diminuata. Apetitul este bun. Toleranta digestiva este normala sau usor scazuta.
Rezistenta la infectii este moderat redusa. Prognosticul depinde de varsta sugarului (cu cat este mai mic, cu atat starea este mai grava), de alimentatia de baza (superioritatea alimentatiei naturale), de conditiile de ingrijire.
Malnutritia moderata: este o forma mai accentuate de carenta, care se caracterizeaza printr-un deficit ponderal de 25-40%. Indicele ponderal este de 75-60. Talia este normala si cresterea staturala continua. Pielea, prea larga pentru corpul pe care il acopera, atarna ca o haina capatata sau ca o punga de tabac, in regiunea fesiera pe fetele anterioare ale coapselor, este palida sau cenusie (in afara de talpi si palme care sunt rosii). Buzele sunt rosii. Apetitul este redus. Toleranta digestive si rezistenta la infectii sunt scazute. Prognosticul este rezervat (in functie de varsta, alimentatie, ingrijire, existenta infectiilor), dar sugarul poate fi recuperate
Malnutritie grava: este cea mai grava tulburare cronica a starii de nutritie. Se caracterizeaza printr-un deficit ponderal mai mare de 40%. Indicele ponderal este inferior cifrei de 60. Talia poate fi inferioara varstei. Pielea este cenusie si atarna, facand cute marti in special in regiunea fesiera si pe coapse. Barbia ascutita, buze subtiri, piele uscata si zbarcita. Aspectul fetei este "de batran", "de maimuta". Toleranta digestive este prabusita. Diareele sunt frecvente.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii