Trimite unui prieten Printeaza pagina

Enurezisul

Reprezinta urinarea completa, involuntara si inconstienta. Este termenul este folosit in limbajul curent pentru a descrie urinari involuntare care apar noaptea, in timpul somnului.

Clasificare

Enurezisul nocturn poate fi:

  1. Enurezis primar (urinare nocturna, involuntara si inconstienta, cel putin 3 nopti pe saptamana)

  2. Enurezis nocturn secundar. Reprezinta urinare nocturna involuntara si inconstienta care apare dupa ce copilul a fost initial uscat timp de 6 luni sau mai mult. Pana la varsta de 12 ani aproximativ 25% din copiii care nu au pierdut involuntar urina noaptea, vor avea perioade cu enurezis. Pana la varsta de 15 ani, 99% dintre copii dezvolta controlul urinar nocturn.

Cauze

In majoritatea cazurilor nu exista o baza organica a enurezisului persistent. Acestea se datoreaza cel mai probabil incercarilor necorespunzatoare de a invata copilul sa foloseasca toaleta. De asemenea, stresul emotional (ex. nasterea unui fratior, moartea unei persoane dragi, separarea de familie) poate determina aparitia enurezisului la un copil anterior sanatos.

Afectiunile ce pot cauza enurezisul includ infectii ale tractului urinar, diabet zaharat (din pricina consumului crescut de lichide), orice boala care interfera cu formarea urinii concentrate, traumatisme sau boli ale maduvei spinarii, si epilepsie.

Tratament

Tratamentul consta in:

  • Schimbari comportamentale
    • antrenarea vezicii urinare (se urmareste cresterea progresiva a intervalului de timp dintre urinari pentru marirea capacitatii functionale a vezicii)
    • cresterea responsabilitatii copilului
    • trezirea copilului pentru a urina

  • Terapie medicala
    • tratamentul eventualei infectii urinare
    • anticolinergice: scad activitatea fibrelor musculare vezicale (Driptane)
    • Desmopresin (analog de vasopresina) cu efect antidiuretic (Desmospray nazal)
    • Imipramina (antidepresiv triciclic) preparat Aventyl.

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Data ultimei menstruatii:

Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii