Se mai numeste defectul septal interventricular sau boala Roger.
Este cea mai frecventa din cardiopatiile congenitale (din nastere) - 30-40% dintre acestea caracterizindu-se anatomic prin prezenta unui orificiu de dimensiuni variabile (0,5-1,5 cm2) situat la nivelul septului interventricular.
Comunicarile interventriculare sunt deschideri ale septului interventricular care pun in comunicare cele doua ventricule. Ele pot fi isolate sau asociate altor malformatii cardiace.
Defectul septal interventricular este cea mai frecventa cardiopatie congenitala, reprezentand 30-40% din toate bolile structurale de inima. Boala este destul de bine suportata si adesea este descoperita la un examen medical.
Examen clinic. Noteaza ca semn major prezenta unui suflu aspru si rugos. Cand comunicarea este larga, suflul poate lipsi. Pulsul si tensiunea arteriala sunt normale.
Examen radiologic. Pune in evidenta un cord mare, globulos, cu diametrul transversal marit.
Electrocardiografic notam suprasolicitare ventriculara dreapta si stanga.
Angiografia da date despre comunicarea interventriculara.
Prognostic. Boala are un prognostic sever.
Tratamentul medical vizeaza tratamentul cu tonicardiace al insuficientei cardiace. Interventia chirurgicala se face pe cord deschis si vizeaza inchiderea septului.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii