Anginele sunt afectiuni inflamatorii de origine virala in 70-80% din cazuri, restul de 10-15% avand origine bacteriana.
Virusurile care infecteaza cel mai mult faringele sunt: rinovirusuri, coronavirusuri, adenovirusuri, virusurile paragripale si gripale si virusul Coxachie. La varsta mica, nu trebuie uitate virusurile specifice bolilor eruptive ale copilariei: virusul rujeolei, virusul rubeolei, virusul herpetic, virusul citomegalic.
Semne si simptome
Manifestarile clinice ale anginelor pot cuprinde:
Tratament
Peste 2/3 din angine au origine virala si necesita un tratament exclusiv simptomatic: antitermice, dezinfectie nazo-faringiana, hidratare. Singura angina virala care beneficiaza de tratament specific cu Acyclovir este forma severa de angina herpetica.
Anginele eritemato-pultacee care au origine bacteriana certa beneficiaza de tratament cu preparate de tipul Penicilina G sau V, in doza de 100.000 UI/kgcorp, minimum 6 zile, urmata de administrarea unei Peniciline de deposit de tipul Benzatinpenicilina-Retarpen, 600.000 UI sau 1.200.000 UI la intervale de 1-2 saptamani.
La fel de eficiente sunt cefalosporinele orale, cel mai frecvent folosite fiind: Cefalexina, Cefaclor, etc., in doze de 75 mg/kgcorp/zi timp de 6 zile.
Combinatia Amoxicilina cu Acid Clavulamic este mai putin activ in angina streptococica, provocand eruptii cutanate la copil.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Data ultimei menstruatii:
Selecteaza data ultimei
menstruatii pentru a afla data
probabila a nasterii
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii