Spondilita este un tip de artrita care afecteaza coloana vertebrala, si cauzeaza durere si rigiditate la nivelul spatelui.
Boala se intalneste, de regula, la barbatii cu varste cuprinse intre 20-40 ani, insa se poate dezvolta la orice varsta si la ambele sexe.
Incidenta spondilitei a crescut treptat de-a lungul anilor, fapt ce poate fi datorat stilului de viata sedentar si orelor crescute petrecute in posturi incorecte in fata calculatorului.
Cele mai frecvente simptome ale spondilitei sunt durerea constanta si rigiditatea la nivelul portiunii inferioare a spatelui, feselor si coapselor, care se mentin mai mult de 3 luni. Capacitatea pacientului de a efectua activitatile zilnice se reduce treptat.
Spondilita este o afectiune sistemica, ceea ce inseamna ca nu este neaparat limitata la articulatii. Pacientii pot prezenta de asemenea febra, oboseala si scaderea poftei de mancare.
Inflamatia oculara este prezenta la aproximativ un sfert dintre persoanele cu spondilita.
In prezent nu se cunoaste nici un tratament pentru a vindeca spondilita, insa poti incerca aceste remedii casnice pentru a reduce durererea asociata.
Masajul terapeutic. Masajul terapeutic este o metoda eficienta de a calma temporar durerea si senzatia de rigiditate a spatelui, si poate imbunatati flexibilitatea intrucat stimuleaza circulatia sanguina.
Foloseste un scaun potrivit. Scaunul ideal, atat acasa cat si la birou, trebuie sa aibe un sezut ferm si un spatar drept, inalt pana la nivelul capului. Un scaun cu brate este de asemenea potrivit pentru reducerea presiunii exercitate asupra coloanei.
Scaunul trebuie sa aibe o inaltime corespunzatoare astfel incat sa pastrezi un unghi drept intre gamba si coapsa. Orice ai alege, evita scaunele joase si moi, si canapelele deoarece acestea incurajeaza o postura inadecvata a spatelui si intensifica durerea.
Schimba-ti patul. Patul ideal trebuie sa aibe o suprafata ferma, fara denivelari, insa nu foarte dura. Incearca sa folosesti cat mai putine perne posibile, preferabil una singura. Daca te-ai hotarat sa cumperi un pat nou nu trebuie sa fie neaparat cel mai scump. Alege o saltea obisnuita cu o margine ferma.
Verifica-ti postura. Pozitia care o adopti cand te misti afecteaza pozitia coloanei vertebrale. O postura inadecvata va fi daunatoare si pozitiei coloanei. Incearca sa mentii o postura erecta cu umerii tinuti confortabil in spate.
Cald si rece. Caldura ajuta la reducerea durerii si rigiditatii. O baie sau un dus fierbinte de dimineata sau inainte de culcare reduc simptomele, in special daca se asociaza si cu exercitii de stretching. De asemenea, o punga de cauciuc cu apa calda sau o patura electrica se pot dovedi utile. Daca ai o zona mai inflamata poti aplica pe ea o punga cu gheata.
Dieta. Adopta o dieta echilibrata, bogata in proteine. Consuma fructe si legume pentru vitamine si bea lapte pentru calciu. De asemenea, poti sa bei doua linguri de suc de cartofi inainte de mese. Cand ai pofta de o gustare incearca sa mesteci cateva alune.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii