O mare parte a populatiei sufera de ceea ce se cheama insuficienta venoasa cronica (un defect genetic cu caracter ereditar) si care are ca manifestari dilatatiile venoase hemoroidale sau hemoroizii si dilatatiile sistemului venos extern de la nivelul membrelor pelvine sau binecunoscutele varice.
Aceasta inseamna slabiciunea peretelui venos la presiune care in decurs de ani, fara sa se vada sau sa doara, duce la cresterea diametrului unor formatiuni venoase, cum ar fii cele ce alcatuiesc hemoroizii. La fel cum un burete uscat introdus in apa isi creste volumul si diametrul ochiurilor sale, pe masura ce volumul hemoroizilor interni creste ei vor contine din ce in ce mai mult sange (mai ales in pozitie in picioare sau sezand pe scaun) si vor devenii din ce in ce mai grei, luand forma de ciorchine si avand tendinta sa coboare catre exterior. E usor de inteles astfel de ce cand un bol fecal de consistenta crescuta trece din ampula rectala prin canalul anal (care este de doua ori mai mic ca diametru!) va lua "in cap" hemoroizii internii, ii va impinge catre exterior si chiar ii va rupe producand sangerarile hemoroidale.
Pe de alta parte la fiecare scaun hemoroizii interni sunt prinsi in interiorul canalului anal dupa fiecare scaun o perioada de timp, pana revin la pozitia obisnuita, ducand la cresterea presiunii la nivelul plexului hemoroidal extern si deci aparitia si cresterea hemoroizilor externi. Daca blocajul nu se remite in timp util sangele blocat la nivelul hemoroizilor externi se coaguleaza si astfel apare tromboza hemoroidala externa care este extrem de dureroasa si deseori invalidanta pana la remisiune.
Astfel ceva care "nu se vede si nu doare" la inceput poate sa faca multe zile amare celui care nu crede ca merita sa se trateze cand apar primele simptome ale bolii hemoroidale.
Un proverb din lumea medicala spune ca "Medicina e croitorie cu materialul clientului! E stofa buna iese si costumul bun, e rupta si de slaba calitate, mai punem cate un petec, mai carpim, dar piese de schimb nu prea avem..."
Articol sustinut de Clinica de hemoroizi Proctoline.Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii