Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ce este astmul alergic?

Una dintre cele mai comune forme de astm este astmul de natura alergica.

Cand o persoana este expusa alergeni - substante la care corpul este sensibil - organismul elibereaza histamine, care au rolul de a indeparta alergenelor din corp, dar care insa determina reactii inflamatorii.

In cazul astmului alergic, histaminele actioneaza la nivelul arborelui bronsic, provocand inflamatia bronsiilor si ingreunand implicit respiratia.

Incidenta astmului alergic a cresut mult in ultimii anii, insa expertii nu au descoperit cauza acestui fenomen.

Se suspecteaza ca factor cauzator expunerea tot mai crescuta a copiilor la alergeni comuni. De exemplu, copii care traiesc in orase prezinta un risc mul mai crescut de a dezvolta astmul alergic decat cei care locuiesc in zonele suburbane sau rurale.

Diagnosticul astmului alergic

Medicul va diagnostica astmul in moduri diferite, in fuctie de varsta pacientului.

De exemplu, copii cu varste sub 5 ani nu pot urma, de regula, instructiunile necesare pentru efectuarea testelor respiratorii. La acestia, suspiciunea de astm va fi bazata pe istoricul medical al copilului, cat si al membrilor familiei. Frecvent, medicul va prescrie un bronhodilatator. Daca acesta are efect, atunci diagnosticul este confirmat.

La copii mai mari, adolescenti si adulti pot fi efectuate teste respiratorii, precum spirometria, pentru a determina prezenta si extinderea afectiunii.

In general, testele alergologice nu sunt utilizate in diagnosticul astmului, insa daca exista motive de suspicionat ca un alergen/alergeni specific cauzeaza problema, efectuarea acestora este indicata.

Cunoastrea substantei (ex. polen, praf) sau alimentului alergen si evitarea sa pot fi de mare ajutor in reducerea riscului de aparitie a atacurilor astmatice.

Tratamentul astmului alergic

Vestea buna este ca reducerea expunerii al alergenii provocatori pare a fi un tratament eficient in astmul de natura alergica, precum este si medicatia inhalatorie.

Daca copilul tau a fost diagnosticat cu astm alergic, exista modalitati care ajuta la reducerea simptomelor.

In afara de utilizarea medicamentelor inhalatorii prescrise de medic, trebuie sa pastrezi casa, si in special camera copilului, cat mai curata si lipsita de substante alergene, precum praf sau polen.

Imbracarea saltelelor si a pernelor, utilizarea filtrele de aer, si aplicarea masurilor de indepartare si prevenire a aparitiei daunatorilor, poate reduce expunerea copilului la alergenii care cauzeaza inrautatirea astmului.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii