ADN-ul este molecula ideala pentru transferul informatiei genetice la fiecare celula a corpului. Cand ovulul si spermatozoidul se intalnesc pentru a forma prima celula de la care se va forma intregul organism, copilul primeste codul genetic complet care va fi utilizat de toate celulele organismului pentru tot restul vietii.
Aceasta prima celula se divide in 2, apoi in 4, apoi in 8, 16 etc. Unele dintre celulele organismul la adult inca se divid, de exemplu pentru a produce piele noua sau celule sanguine. In majoritatea cazurilor celula se divide perfect si fiecare dintre moleculele de ADN este copiata identic, o copie ajungand la fiecare dintre celulele noi. Daca apar greseli acestea sunt corectate sau celula va fi distrusa.
Daca apare vreo problema in timpul acestui proces, frecvent celula nou formata moare, dar in cazuri rare celulele defectuoase supravietuiesc si pot provoca o gama variata de probleme.
Pentru a realiza o copie a sa molecula de ADN se desprinde pe lungime, lasand bazele fara pereche, atasate fiecarui lant. In celula exista nucleotide disponibile. Aceste nucleotide sunt alcatuite dintr-un glucid, un fosfat si una dintre cele 4 baze. Deoarece adenina se poate cupla numai cu tianina iar guanidina se cupleaza doar cu citozina, nucleotidele se combina cu bazele potrivite de-a lungul lantului de ADN si, asemanator caramizilor, formeaza un noua coloana complementara primei (secventei). Astfel se formeaza lanturi identice cu ADN-ul initial pentru ca acesta sa se desprinda.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii