Trimite unui prieten Printeaza pagina

ADN

Cum arata?

Surprinzator, desi molecula de ADN este foarte lunga, este si foarte simpla. ADN-ul arata ca o scara rasucita si incredibil de lunga. Aceasta forma se numeste dublu helix.

Partile laterale ale scarii reprezinta niste lanturi alcatuite din molecule de glucide si fosfat. Treptele scarii sunt reprezentate de baze si se unesc cu glucidele lanturilor.

Exista 4 baze: adenina (A), guanidina (G), citozina (C) si tiamina (T). Fiecare treapta este compusa din 2 baze care se unesc. Din cauza naturii lor chimce adenina se uneste doar cu teanina si guanidina se uneste doar cu citozina.

ADN-ul uman este alcatuit din aproximativ 3 milioane de baze, si mai mult de 99% din aceste baze sunt identice la toti oamenii. Aranjamentul acestor baze determina informatia disponibila pentru formarea si intretinerea organismului asemanator literelor din alfabet care pot fi aranjate pentru a forma cuvinte si propozitii.

ADN-ul din toate organismele vii este alcatuit din aceleasi molecule de gludice, fosfat si din aceleasi 4 baze. Indiferent de structura organismului (planta, animala, om, etc) in care se gaseste, ADN-ul este alcatuit din aceleasi substante chimice si are aceeasi structura.

Singura diferenta apare in ordinea sau in succesiunea bazelor in molecula de ADN. Aceasta succesiune este numita cod genetic.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii