Daca observi sange in sperma (hemospermie) adreseaza-te imediat medicului. Destul de frecvent, prezenta sangelui in lichidul seminal reprezinta un simptom al afectiunilor urologice inflamatorii, insa poate fi un semn indicativ al prezentei unei tumori benigne sau maligne.
Desigur, diagnosticul exact nu-l poate pune decat medicul, dar hai sa vedem care sunt simptomele afectiunilor in cadrul carora poate sa apara si hemospermia.
Daca sangele este prezent si in urina, acesta poate fi un semn al veziculitei (inflamatie a veziculelor seminale), iar in acest caz vor fi prezente si urmatoarele manifestari:
De regula, veziculita, la fel ca hemospermia, apare rar ca afectiune aparte. Ea insoteste frecvent prostatita, uretrita si epididimita (inflamatie a prostatei, uretrei, si respectiv epididimului, de regula, de natura infectioasa).
Simptomele de baza ale prostatitei pot cuprinde:
Daca aparitia sangelui in sperma este legata de uretrita, atunci pot fi prezente si urmatoarele fenomene:
Prostatita si uretrita pot prezenta complicatii sub forma de epididimita. Manifestarile epididimitei sunt foarte asemanatoare cu cele ale uretritei:
La pacientii cu varste de peste 40-45 ani, prezenta sangelui in lichidul seminal poate fi legata de cancerul de prostata - cea mai raspandita tumoare la sexul masculin. Cu cat este mai avansata varsta cu atat creste riscul de aparitie a focarelor de tesut canceros la nivelul prostatiei.
Cancerul de prostata este o afectiune foarte complicata, care reprezinta a doua cauza de mortalitate dintre toate tumorile ce apar la barbati.
Hemospermia permite detectarea stadiilor incipiente ale cancerului de prostata, si aplicarea la timp a tratamentului. In stadiile timpurii, cancerul de prostata este o afectiune complet vindecabila.
Cauza principala a aparitiei cancerului de prostata o reprezinta dezechilibrul hormonal, adica raportul dintre hormonii androgeni si estrogeni.
Cancerul de prostata este greu de detectat la timp, debutul afectiunii este asimptomatic. O data cu evolutia sa apar treptat simptome precum urinare dificila, senzatie de evacuare incompleta a vezicii urinare, hematurie (sange in urina), si hemospermie, iar in stadii mai avansate - durere osoasa si pierdere rapida in greutate.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii