Trimite unui prieten Printeaza pagina

Contraceptia

Contraceptia de urgenta

Se aplica atunci cand nici femeia, nici barbatul nu au folosit nici o metoda de contraceptie in timpul actului sexual neprotejat, fie ca au uitat de acest aspect, fie ca au facut-o in mod deliberat.

Cea mai des utilizata metoda de contraceptie de urgenta sunt pilulele combinate luate in decursul a trei zile (72 ore).

Indicatii. Medicii recomanda ca pilulele sa fie luate in doua doze egale. Prima doza se ia cat mai curand posibil in intervalul a 72 ore de la actul sexual neprotejat, cea de-a doua la 12 ore dupa prima.
Daca apelati la contraceptia de urgenta este important sa luati pastile de aceiasi marca si in cantitatile recomandate.

Mod de actiune. Se intrerup procesele de ovulatie , fertilizare, deplasare si implantare ale ovulului.

Eficienta. Previne sarcina in 75% din cazurile in care femeile ar concepe dupa un act sexual neprotejat. Daca sarcina se instaleaza totusi, nu exista riscul de avort.

Efecte secundare

  • greta si varsaturi
  • dureri abdominale
  • intarirea sanilor
  • ameteli
  • cefalee

Pilula numai cu progesteron poate fi si ea folosita in contraceptia de urgenta. Actiunea sa consta in imobilizarea spermatozoizilor sau impiedicarea implantarii ovulului fecundat in uter. Se recomanda doua doze separate la interval de 12 ore. Are aceiasi eficienta si efecte secundare ca si pilula combinata.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii