Trimite unui prieten Printeaza pagina

Tratamentul de canal

Dintii sunt alcatuiti dinspre exterior spre interior din tesuturi dure protectoare, smalt (la nivelul coroanei) sau cement (la nivelul radacinii), si dentina, si din tesut moale - pulpa.

Pulpa dentara contine vase de sange, vase limfatice si nervi. Ea se gaseste in interiorul dintelui, atat la nivelul coroanei, cat si al radacinilor dentare, in spatiul numit camera pulpara. In radacina camera pulpara capata aspectul unui canal, de unde si denumirea de canal radicular.

Tratamentul endodontic reprezinta manopera stomatologica ce consta in indepartarea totala a pulpei dentare si umplerea camerei pulpare goale cu un material biocompatibil izolant. El se efectueaza atunci cand pulpa dentara este inflamata si/sau infectata sau necrozata.

Infectia pulpei se poate raspandi si la tesuturile de sustinere a dintelui, iar uneori puroiul format in acesta zona poate penetra osul si acumula sub gingie.

Simptomele afectarii pulpare pot include durere la masticatie, durere la contactul cu alimente sau lichide fierbinti sau reci, si dulci sau acre, durere spontana temporara sau permanenta, inflamatie gingivala, formarea unui abces purulent sub gingie, inchiderea la culoare a dintelui, etc.

Tratamentul de canal poate fi realizat de catre un medic stomatolog general sau de catre un medic specialist in endodontie.

Cum se efectueaza?

La prima vizita la medicul dentist ti se poate prescrie un antibiotic pentru cateva zile inainte de efectuarea tratamentului de canal, si ti se va indica efectuarea unei radiografii la dintele sau dintii banuiti ca ar cauza simptomele.

Tratametul propriu-zis consta in:

  • anestezierea dintelui interesat si tesuturilor invecinate
  • izolarea zonei de lucru cu ajutorul unor rulouri de vata sau unei folii de cauciuc (diga) si unui aspirator stomatologic
  • crearea accesului la camera pulpara coronara si la canalele radiculare cu o freza dentara
  • extragerea pulpei dentare din canalul/canalele radiculare cu un ac special
  • largirea canalelor radiculare prin raclare cu ace speciale de diferite grosimi pentru a putea acomoda materialul izolant
  • umplerea canalelor cu un material medicamentos (hidroxid de calciu) si obturarea temporara a dintelui cu un material de obturatie provizorie. Materialul se va mentine minim o saptamana. Aceasta etapa este efectuata numai daca medicul stomatolog considera ca este necesara
  • scoaterea materialului medicamentos (in caz ca este cazul) si umplerea canalelor radiculare cu un material de obturatie biocompatibil (ex. gutta percha) care trebuie sa izoleze etans canalele

Canalele trebuie curatate si obturate pe toata lungimea lor (pana la 0.5 mm distanta de varf) pentru a nu risca reinstalarea infectiei. Pentru a stabili lungimea canalului medicul poate folosi un dispozitiv special de localizare a varfului canalelor (apex finder) sau iti poate cere sa efectuezi una sau mai multe radiografii dentare cu ace lasate in canal.

Daca medicul stomatolog decide ca aplicarea materialului medicamentos nu este necesara, dintele poate fi obturat permanent chiar din prima sedinta.

Dupa terminarea tratamentului se va efectua inca o radiografie pentru a verifica daca obturatia aplicata umple canalul pe toata lungimea si volumul sau. Daca obturatia este prea scurta sau nu este omogena (canalul prezinta spatii goale, neumplute de material), procedura trebuie repetata.

Bine de stiut!
Nu trebuie sa te temi de tratamentul de canal. Majoritatea persoanelor le e frica de tratamentul endodontic, acesta fiind considerat unul dintre cele mai dureroase procedee stomatologice de catre pacienti. De aceea, ei amana vizita la medic fapt ce poate duce la multe complicatii. Acesta, nu trebuie sa fie si cazul tau. Anestezicele moderne au eliminat aceasta problema si fac ca tratamentul de canal sa lipsit de orice durere.

Nu consuma mult timp. In trecut trebuiau efectuate mai multe vizite la stomatolog pentru completarea tratamentului de canal si refacerea coroanei dentare, aspect neplacut pentru pacienti. In prezent insa, de regula, nu sunt necesare mai mult de 2-3 sedinte.

Durerea nu este singurul simptom. Chiar daca durera nu este prezenta, asta nu inseamna ca dintele este sanatos, mai ales daca exista inflamatie sau decolorare la nivelul sau. Daca durerea a fost prezenta insa a disparut, si dintele nu te-a mai "deranjat" de ceva vreme, nu constituie un motiv intemeiat pentru a evita vizita la medic. Acesta indica de obicei cronicizare infectiei pulpare, nicidecum vindecarea ei.

Este o optiune mult mai buna decat extractia dentara. Multe persoane inca considera ca extractia unui dinte este o modalitate mai buna de tratament, mai ales atunci cand durerea este foarte intensa. Insa aceasta idee este total eronata. Mentinerea dintilor naturali este intotdeauna cea mai recomandata solutie, indiferent de modul de tratament. Nu uita ca dintii pierduti nu pot fi inlocuiti decat prin restaurari artificiale (punti, proteze, implanturi), care nu sunt nici pe departe la fel de eficiente si "confortabile" ca dintii naturali.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii