Trimite unui prieten Printeaza pagina

Puntile dentare

Puntea dentara este o proteza dentara fixa ce inlocuieste unul, doi sau mai multi dinti absenti.

Spre deosebire de protezele dentare mobile, puntea nu poate fi scoasa din cavitatea orala deoarece este atasata cu ajutorul unor coroane artificiale pe dintii vecini (dinti stalpi) spatiului gol lasat de dintii pierduti.

Practic, puntea dentara este compusa din 3 elemente:

  • elementele de agregare: coroanele artificiale care se fixeaza pe dintii stalpi si sutin puntea
  • corpul de punte: format din coroanele artificiale care inlocuiesc dintii absenti si ocupa spatiul gol lasat de acestia
  • conectori: elemente care fac legatura intre corpul de punte si elementele de agregare; conectorii au un rol foarte important in rezistenta lucrarii protetice

Dintii stalpi vor fi prelucrati prin slefuire, adica li se va reduce din volum pentru a putea acomoda coroanele artificiale ce vor fi asezate si cimentate pe ei. Numarul de dinti stalpi necesari pentru a sustine proteza este variabil in functie de marimea spatiului edentat si de implantarea dintilor restanti. In aceasta privinta, decizia finala va apartine medicului stomatolog.

Puntile dentare realizate corect pot avea o durata de viata de 10-15 ani.

Ce avantaje prezinta puntile dentare?

Dintii ramasi pe arcada tind sa se deplaseze si sa se incline, pentru a umple spatiul gol format prin pierderea dintilor. In absenta unei proteze dentare, acest spatiu se reduce, cauzand realinierea dintilor si modificarea ocluziei (muscaturii). In plus, osul de la nivelul edentatiei se "subtiaza" odata cu trecerea timpului.

Puntile dentare ajuta la diminuarea ritmului de resorbtie osoasa, la mentinerea ocluziei, si la evitarea tulburarilor de masticatie si articulare.

Puntea dentara previne si tulburarile de fonatie, precum si afectiunile gingivale ce pot fi cauzate de acumularea de alimente si de presiunile masticatorii la nivelul spatiului gol. De asemenea, ea joaca un rol important in fizionomie, zambetul devenind mult mai estetic.

In plus, puntile dentare prezinta un avantaj substantial fata de protezarea mobila. Puntea nu trebuie igienizata prin metode speciale, nu trebuie data jos la sfarsitul zilei, si nu prezinta riscul de cadea din gura la masa sau in cursul conversatiilor. De asemenea, ele sunt mult mai confortabile pentru pacient.

Cum se aplica puntea dentara?

Tratamentul prin punti dentare este foarte simplu si necesita, in cazurile usoare, numai 3 sedinte la cabinetul stomatologic.

La prima vizita se stabileste numarul dintilor stalpi pe care se va sprijini puntea. Apoi se va lua o amprenta a zonei interesate cu ajutorul unei linguri speciale de amprenta si a unui material de amprenta ales in functie de caz. Amprenta va fi trimisa la laboratorul de tehnica dentara pentru realizarea coroanelor artificiale ce vor compune puntea.

Dintii stalpi vor fi slefuiti cu freze dentare, iar bonturile dentare rezultate vor fi acoperite cu coroane provizorii din acrilat pana la viitoarea sedinta. Coroanele temporare au rol atat rol estetic, cat si de protectie a bonturilor.

Medicul va stabili impreuna cu pacientul, culoarea cea mai potrivita pentru viitorii dinti. Tehnicianul dentar va crea noua punte in functie de amprenta si de indicatiile primite de la medic.

La a doua sedinta de tratament, coroanele temporare vor fi indepartate si noua punte va fi adaptata si cimentata provizoriu pe dintii stalpi pentru o perioada de cateva saptamani pentru a stabili daca se potriveste corect si nu incomodeaza cu nimic pacientul.

In a treia vizita, daca totul decurge normal, puntea este curatata de cimentul provizoriu si fixata definitiv. In cazul in care au aparut probleme (ex. coroanele artificiale sunt prea lungi si lezeaza gingia) puntea trebuie readaptata si, daca acest lucru nu este posibil, ea trebuie refacuta cu totul.

Medicul te va sfatui sa mentii o igiena orala adecvata, prin perierea zilnica a dintilor si folosirea atei dentare. Eventual ti se va indica, pentru perioada initiala, sa eviti alimentele de consistenta dura.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii