Depresiile sunt stari mentale caracterizate prin tristete patologica, durere morala, pesimism pana la anxietate si dezinteres total fata de viata. Exista cel putin 15 tipuri de depresii cu etiologie variata, simptome diferite, aspecte clinice, etc.
Forma cea mai comuna de depresie este cea reactiva care se declanseaza prin tragedii inexplicabile, evenimente dramatice cum sunt decesele in familie, pierderea unei fiinte dragi, esecuri sentimentale sau financiare, fenomene naturale neprevazute etc., in care tulburarile sunt mai mari sau mai atenuate in functie de reactia normala in astfel de situatii.
Depresia clinica pe de alta parte este o depresie persistenta care, ca proportii, este in afara vietii personale a individului afectat si survenita fara o explicatie rationala.
Depresiile, din punct de vedere statistic, sunt mai frecvente la femei decat la barbati. La ambele sexe ele cresc pe masura inaintarii in varsta, cand multe persoane sunt abandonate sau tratate cu indiferenta de familie, iar prietenii si prietenele apropiate dispar, treptat, treptat...
Dar, nu exista cazuri singulare semnificative ale depresiilor. Conform studiilor mai recente, aceasta fiind doar o ipoteza a celor care cerceteaza anormalitatile biochimice ale creierului, depresiile sunt determinate, in special la persoanele predispuse la sinucidere, de nivelul scazut de serotonina, neurotransmitator pentru creier care inhiba si controleaza predispozitiile anormale ale celui mai malt nivel al existentei noastre. Crescand, nivelul de serotonina prin produse naturale, se amelioreaza cele mai multe cazuri de depresie.
In multe cazuri depresia este determinata de o nutritie deficitara. Lipsa unor vitamine, microelemente si alti factori biotici pot duce la simptome de deficiente si dezordini mentale si emotionale.
Pe langa alergiile produse de anumite alimente, care produc simptome negative, hipoglicemia poate fi o cauza a starilor depresive.
Chiar si dupa nastere, asa numitele stari depresive post-partum sunt cauzate de dezechilibre hormonale. Aceasta situatie este de scurta durata, iar echilibrul hormonal se stabilizeaza repede.
Din ce in ce mai multe femei recurg la contraceptive pentru a beneficia de placerile actului sexual fara "urmari". Majoritatea contraceptivelor, insa, afecteaza organismul feminin de echilibrul hormonal natural si cad intr-o depresie fara explicatii. Deficienta hormonala naturala duce la depresii inexplicabile pentru cele ce folosesc astfel de metode.
Pe langa cele recomandate de medicina conventionala, numeroase produse naturale pot ameliora sau chiar elimina simptomele depresiei.
O alimentatie sanatoasa trebuie sa contina elemente importanate pentru viata: proteine, hidrocarbonate, factori biotici, vitamine si minerale precum si fibre vegetale.
Se recomanda proteine usoare cum sunt: pestele alb, piept de pui, tofu sau produse pe baza de Soia texturata, cu multe vegetale, in special verzi.
Dintre hidrocarbonate se recomanda cereale integrale, painea neagra, iar dintre dulciuri mierea de Salcam si zaharul brun din trestie de zahar. Se va elimina zaharul alb, rafinat din alimentatie.
Pentru salate se recomanda uleiuri vegetale obtinute prin presare la rece, iar pentru gatit uleiurile obtinute prin presare la cald si in special uleiul de Palmier.
Se va evita complet margarina si produsele de patiserie preparate cu margarina. Sunt interzise stimulentele artificiale cum este alcoolul, bauturile comerciale carbogazoase care contin cafeina si bauturile asa zis naturale care contin conservanti. Toate acestea, in prima faza, sunt stimulante, apoi urmeaza depresia mai profunda.
Dintre produsele pe baza de plante se recomanda preparatele de Ginkgo biloba care cresc fluxul sanguin oxigenat la nivelul creierului si reduc semnificativ simptomele de depresie. Tratamentul dureaza trei luni pentru a obtine rezultatele scontate.
Sunatoarea are actiune blanda asupra biochimiei creierului si amelioreaza starile de depresie medie si usoara. Se recomanda sa se inceapa cu o capsula de 300mg de extract standardizat, continand 0,3% hypericina, crescand apoi doza la trei capsule in timpul unei zile, pana se obtine efectul dorit.
Se poate prepara si sub forma de infuzie, 2 lingurite parti aeriene inflorite uscate din planta la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani in timpul zilei, dar nu mai mult de o luna. Dupa o pauza de 2 saptamani se poate relua tratamentul. Seara, inainte de culcare se recomanda tot o infuzie preparata din parti egale de flori si frunze de Paducel, Talpa gastei si flori de Tei, o lingura la o cana de apa. Dupa filtrare se indulceste cu miere. Va asigura si un somn linistit.
Tot in cazurile de insomnie se recomanda o planta care creste si in tara spontan sau in culturi. Este vorba de Odolean sau Valeriana. Se recomanda 200-300mg de extract standardizat de Valeriana, continand 0,5% acizi valerianici, o ora inainte de culcare, iar a doua doza imediat la culcare. Se poate folosi si Tinctura de Valeriana 15-20 picaturi de doua ori, seara. Acest tratament se recomanda timp de o saptamana la intervale de sase saptamani.
Preparatele pe baza de Ginseng Siberian sunt de asemenea foarte utile deoarece restabilesc echilibrul celor mai important neurotransmitatori: serotonina, norpinefrina, dopamina si epinefrina, la nivelul creierului. Se recomanda extracte standardizate, continand cel putin 0,5% eleutherozida E. Se recomanda cate 100 mg dimineata si aceeasi doza inainte de masa de pranz. Trebuie sa mentionam ca extractele din aceasta specie au si actiune antioxidanta, protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, de radiatiile daunatoare din atmosfera si din timpul radioterapiei. In acelasi timp normalizeaza tensiunea arteriala si glicemia prin stimularea metabolismului glucidic, scad nivelul colesterolului, fiind si un bun hepatoprotector.
O alta specie exotica este Kava-Kava care actioneaza asupra dificultatilor mentale, depresiei si anxietatii. Se recomanda produse standardizate care contin 30% kavalactone. Se recomanda 150 mg de trei ori pe zi. Se vor respecta strict dozele prescrise. Are si contraindicatii: la gravide, in timpul alaptarii, in boala Parkinson si nu se asociaza cu medicamentele prescrise in anxietate.
Medicina chineza pe baza de plante recomanda Bupleurum asociat cu Dong-Quai care reduc anxietatea si depresia. Din acest produs se iau 1000 mg de 2-3 ori pe zi cate doua saptamani in fiecare luna. In cazul femeilor se iau cu doua saptamani inainte de ciclu.
Deoarece majoritatea persoanelor afectate de depresie au lipsa de pofta de mancare si recurg la o alimentatie deficitara sunt absolut necesare suplimente nutritionale. Se vor lua multivitamine si multiminerale, formule complexe.
Pentru sistemul nervos central de mare importanta este combinatia de calciu si magneziu. Se recomanda formule care contin 500 mg calciu si 250-500 mg magneziu, de doua ori pe zi.
S-a constatat ca persoanele care sufera de depresii au nivelul de acid folic mult mai scazut decat normal. De aceea se recomanda sa se ia 800 micrograme de acid folic de doua ori pe zi timp de o luna. Dupa aceea se reduce doza la o data pe zi.
O alta substanta ulia este bio-melatonina, care pe langa reglarea somnului este si un antioxidant putemic care protejeaza celulete impotriva radicalilor liberi. Melatonina determina organismul sa se concentreze pe activitatea de odihna si refacere. Aceasta substanta are rolul de-a preveni si "repara" organismul de eventualele distrugeri cauzate de poluare, de expunerea la diferite substante chimice nocive, la lipsa de odihna suficienta sau la numeroase afectiuni. Cercetatorii danezi au descoperit ca femeile care lucreaza in turele de noapte sunt mai predispuse la contractarea diferitelor forme de cancer. Productia de melatonina a organismului este puternic afectata si dereglata de cei care lucreaza in ture diferite sau cei care prin obligatie sau profesie trebuie sa schimbe mereu fusul orar. Bio-melatonina se gaseste in farmacii, fara reteta medicala. Se recomanda tablete de 3mg, dupa incetarea activitatii si trecerea la starea de repaus.
De asemenea, tirozina este unul dintre amino acizii importanti care stimuleaza productia de norepinefrina, hormon esential pentru sistemul nervos central. Acest supliment nutritional este foarte important pentru cei care sufera de depresii si acuza o stare permanenta de oboseala. Se iau 250 mg de doua ori pe zi timp de trei saptamani. Este contraindicat celor care iau medicamente inhibitoare de tip MAO (monoamin oxidaza).
Ca recomandari generale sunt indicate exercitiile fizice regulate, gimnastica aerobica sau sportul preferat, care toate reduc tensiunea nervoasa.
In cazul in care depresiile sunt insotite si de insomnie sau somn agitat, pe langa produsele naturale prezentate se recomanda bai sau dusuri calde cu o ora, doua inainte de culcare si o lectura sau muzica placuta, linistitoare mult mai mult decat programele TV.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii