Trimite unui prieten Printeaza pagina

Tipurile de ten

Tenul uscat

Tenul uscat este fin, subtire, fragil, iritabil si se descuameaza (cojeste) usor. Uneori se observa si riduri fine.

Distingem doua categorii de tenuri uscate: ten uscat din lipsa de grasime (ten alipic) si ten uscat din lipsa de apa ( ten deshidratat).

Pielea deshidratata este stearsa, brazdata de riduri fine. Prinsa intre degete pune in evidenta lipsa ei de suplete si elasticitate.

Tenul uscat se mai poate recunoaste si prin faptul ca este foarte sensibil la frig (iarna observam aparitia de pete rosietice din loc in loc), la vant, soare, sapun, lotiuni alcoolizate, creme pe baza de glicerina.

Tenul deshidratat se intalneste si la persoanele mai in varsta, ca o consecinta normala a imbatranirii.

Factorii care pot determine uscarea pielii

Factori interni:

  • predispozitie congenitala, respectiv un numar redus de glande sebacee sa o secretie insuficienta a acestora
  • tulburari endocrine, mai ales tiroidiene
  • tulburari nervoase
  • tulburari ale circulatiei sanguine
  • unele boli interne

Factori externi:

  • influente ale factorilor de mediu
  • produse cosmetice folosite necorespunzator

Este bine sa cunoastem faptul ca de multe ori noi insine contribuim la uscaciunea pielii fie prin folosirea abuziva de sapun si apa dura, care usuca si irita tenul, fie prin lipsa de ingrijire, fie prin exces de produse cosmetice necorespunzatoare. De asemenea, curele de slabire prin care privam organismul de lichide pot face ca pielea sa se deshidrateze.

Curatirea obrazului in cazul tenului uscat se face numai cu o crema grasa sau cu lapte demachiant.

O curatire buna poate fi obtinuta si cu ajutorul unor bucati de unt de cacao pe care le trecem pe fata. Topindu-se la temperatura pielii, untul de cacao inglobeaza cu usurinta impuritatile si fardul. Prin indepartare deci, fata ramane curata, supla si moale.

Tot in acelasi scop pot fi folosite vaselina simpla sau uleiul de parafina. Aceste substante vor fi utilizate insa numai in cazul in care nu avem la indemina alte preparate. Cele mai indicate raman insa cremele si emulsiile de curatat.

Dupa curatire se recomanda o lotiune pentru ten uscat, de exemplu, o infuzie de tei, nalba, musetel sau o lotiune tonica, nealcoolizata. In locul lotiunilor putem efectua si pulverizari cu apa minerala, sau infuzii de plante.

Curatirea si aplicarea lotiunilor trebuie efectuata numai cu produse adecvate tenului uscat. Sunt contraindicate sapunurile, apa calda sau calcaroasa, cremele pe baza de stearati.

Seara, dupa curatirea si stergerea obrazului cu o lotiune, se va aplica o crema grasa nutritiva pe baza de lanolina.

Persoanele care prezinta sensibilitate fata de lanolina vor renunta la folosirea cremelor avand ca baza aceasta substanta.

Si pentru tenul uscat se recomanda masaje usoare si aplicarea de masti.

Masajele se pot efectua cu o crema semigrasa in care se adauga sucuri de castraveti, morcov, lamiie.

Este foarte indicata, masca de parafina calda care se mentine pe obraz 20-30 minute. Se mai pot folosi masti de galbenus de ou, de amidon, de caolin.

O data la trei saptamani se recomaoda baia de aburi timp de 10 minute, cu apa. in care s-au adaugat flori de musetel sau salvie, iar o data, pe saptamana aplicarea de masti hidratante cu sucuri de fructe, plante, caimac, smantana, galbenus de ou etc. La 2-3 zile se indica aplicarea de comprese caldute imbibate cu infuzii de plante, dupa care se va unge fata cu o crema hidratanta.

Pentru ingrijirea tenului uscat mai trebuie sa stim ca:

  • laptisorul de matca, mierea de albine incorporate in crema sau forma, de lotiuni, masti etc. constituie, de asemenea, remedii pretioase pentru mentinerea pielii suple si proaspete
  • produsele lactate ca smantana, laptele, caimacul pot fi folosite in ingrijirea tenului uscat, deoarece in afara de calitatile lor emoliente maresc aciditatea pielii
  • este bine sa ne stergem fata de doua ori pe zi cu un tampon de vata imbibat cu lapte
  • plimbarea in ploaie constituie un mijloc foarte bun de a hidrata si improspata pielea
  • daca obisnuim sa, ne pudram, vom aplica sub pudra un strat subtire de crema, in caz contrar riscam sa accentuam gradul de uscaciune a pielii

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii