Tenul gras este lucios, lipsit de suplete, unsuros in special pe frunte, aripile nasului si barbie. Acest aspect este consecinta activitatii sporite a glandelor sebacee.
Pielea grasa prezinta porii dilatati, datorita cantitatii sporite de sebum, iar cu timpul, neingijita, capata o culoare galbuie.
Acest tip de piele este terenul favorizant al aparitiei comedoanelor si chiar a acneei.
Tenul gras este caracteristic femeilor brunete, si este impartit doua categorii:
Asfixia cutanata are loc datorita urmatoarelor fenomene:
Pielea grasa se rideaza mai greu, dar este lipsita de suplete si fragezime din cauza efortului la care sunt supuse glandele sebacee.
Ingrijirea zilnica si in special curatirea profunda prezinta o importanta deosebita pentru tenul gras.
Pentru ingrijirea zilnica a tenului gras se pot folosi apa si sapunul, dar unele tipuri de ten gras prezinta insa intoleranta. In aceasta, situatie folosirea sapunului se va face numai de 2-3 ori pe saptamana.
Daca pielea este acneica si exista riscul unei infectii este bine ca apa pe care o folosim sa fie mai intai fiarta si apoi racita, iar in locul prosopului sa folosim servetele de hartie pe care apoi sa le aruncam. Cele mai indicate sapunuri sunt cele cu borax si sulf.
In cazul tenului gras trebuie evitata. folosirea cremelor de curatat, care accentueaza gradul de grasime a pielii fi provoaca unele neajunsuri, ca aparirtia punctelor negre, a cosurilor etc.
Pentru curatire se poate folosi o solutie de albus de ou amestecat cu zeama de lamaie (jumatate de lamaie) si 15 ml alcool, adaugat picatura. cu picatura.
Tenurile grase mai pot fi demachiate si cu asa-zisa "faina cosmetica" care se poate prepara din 20 g tarate, 5 g malai, 2,5 g borax. Alta formula prevede 70 g tarate, 20 g malai, 10 g bicarbonat de sodiu.
Curatirea de seara se va completa cu o degresare pentru care putem folosi alternativ si in functie de toleranta lotiuni cu sulf, cu acid salicilic, sau lotiuni astringente care contin alaun. Alcoolul camforat se poate folosi si el fara sa irite pielea, fiind si un dezinfectant.
Lotiuni pentru tenul gras ne putem prepara si singure din cateva plante sub forma de infuzii: cimbru, patlagina, laptuca, care se folosesc sub forma de comprese pe care le mentinem pe fata 5-10 minute.
Nu este bine si folosim solutii puternic degresante (de exemplu benzina), deoarece are loc o hipersecretie a glandelor sebacee si pielea imbatraneste prematur. O degresare puternica se efectueaza cu licoarea Hoffmann (se prepara in farmacii) care contine eter, alcool, dar nu se va recurge la ea decat in cazuri extreme si numai cu prescriptia medicului.
Daca pielea are porii mici se pot folosi comprese cu apa calda, urmate intotdeauna de spalari sau comprese reci.
Daca pielea prezinta porii mari, deschisi sunt indicate lotiunile astringente cu alaun.
In general, curatirea obrazului cu apa si sapun si aplicarea unei lotiuni usor degresante in fiecare seara asigura intretinerea corespunzatoare a unui ten gras.
Aplicarea de creme de noapte nu este indicata. Pentru prevenirea ridurilor din jurul ochilor, seara la culcare se va aplica in aceasta regiune, putina crema grasa, hranitoare.
Dimineata, dupa o simpla spalare cu apa, se aplica, o crema pe baza de stearati dupa care se pudreaza. Pudrele sunt necesare in ingrijirea unui ten gras, deoarece absorb grasimea si fac sa dispara luciul pielii.
De multe ori, in cazul unui teii excesiv de gras, trebuie sa se recurga la lotiuni si pudre speciale.
Pentru tenul gras se recomanda masti absorbante cu caolin, tarate,alaun, albus de ou, drojdie de bere etc. Aceste masti se aplica reci, daca insa pielea nu se degreseaza suficient pot fi folosite calde. Dupa scoaterea mastilor calde se aplica comprese reci. In tratamentul si in ingrijirea tenului gras se recomanda masaje de tip special (petrisaj, vibrator) efectuate de cosmeticiana.
Aceste masaje destupa glandele sebacee de secretia lor grasa si imbunatatesc circulatia sangelui la nivelul pielii.
Deseori, tenul gras prezinta puncte albe minuscule, dure, care seamana cu niste perle mici. Aceste puncte nu pot fi stoarse decat daca le intepam cu un ac, dezinfectat in prealabil cu alcool si in flacara.
Operatia este insa dificila si necesita o indemanare speciala, fiind greu de executat de persoana respectiva, fapt pentru care este bine, in astfel de situatii, sa ne adresam unei specialiste.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii