Trimite unui prieten Printeaza pagina

Masajul corporal

Generalitati

Masajul este un procedeu complex de operatii care consta din miscari exercitate in mod sistematic, cu mana sau cu aparate speciale, asupra diferitelor regiuni ale corpului. El se practica preventiv si curativ cu scopul de a mentine vitalitatea muschilor pielii si elasticitatea dermului.

Masajul a fost folosit din cele mai vechi timpuri de chinezi, romani, egipteni, greci. Cuvantul masaj provine din limba araba, in care "mass" inseamna "a pipai".

Avantajele unui masaj realizat la timp si corect:

  • aduce un aflux sporit de sange in tesuturi, imbunatatind astfel hranirea acestora
  • indeparteaza stratul de celule moarte de la suprafata pielii si excesul de sebum din glandele sebacee, avand astfel un efect de curatire
  • stimuleaza activitatea glandelor sebacee, ceea ce contribuie la refacerea "mantalei acide" a pielii
  • invioreaza tonusul muschilor, pielea mentinindu-si elasticitatea si totodata se impiedica formarea depozitelor de grasime in tesuturile de subpiele
  • influenteaza favorabil sistemul nervos, relaxand si calmand intregul organism

Masajul corporal poate fi partial sau general.

Masajul partial se efectueaza cand se urmareste combaterea oboselii unor anumite regiuni sau pentru a tonifica anumiti muschi care au fost lasati prea mult timp in repaus.

Masajul general este indicat in toate imprejurarile, afara de cazuri speciale ca: febra, boli vasculare, boli de piele, rani, varice, tuberculoza pulmonara acuta., hipertiroidie, sarcina. etc.

Masajul cuprinde o serie de miscari specifice ca: mangaierea, frictiunea, presiunea etc. Miscarea generala a masajului trebuie sa fie centripeta, adica in sensul circulatiei de la extremitati spre inima. Muschii vor fi masati in sensul fibrelor si ligamentelor, urmarindu-se directia tendoanelor.

  inainte

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii