Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ingrijirea picioarelor

Gimnastica si masajul picioarelor

Gimnastica picioarelor

Deoarece greutatea corpului se sprijina mai mult pe partea interioara a piciorului, se produce uneori o slabire a incheieturilor, o suprasolicitare a muschilor pulpei.
Pentru intarirea lor se recomanda exercitii de gimnastica, precum si masajul picioarelor.

Pentru ingrosarea picioarelor: cu mainile la ceafa, mergeti pe varful picioarelor. Varfurile vor fi dirijate spre exterior. Imitati mersul lui Charlie Chaplin.

Pentru subtierea picioarelor: cu mainile pe solduri, indoiti piciorul si aduceti genunchiul pe cat posibil mai sus, spre piept.

Pentru muschii coapselor: cu mainile pe solduri aruncati piciorul spre spate indoind genunchiul.

Pentru alungirea picioarelor: cu picioarele departate aplecati-va in fata. Cu mana stanga atingeti piciorul drept si invers, fara a indoi genunchii.

Pentru genunchi si suplete: cu bratele intinse in fata, faceti flexiuni pe varful picioarelor.
Pentru pulpe si glezne: cu mainile pe solduri, incercati sa umblati cu varful picioarelor indreptate pe cat posibil spre interior.

Pentru dezumflarea picioarelor: culcat pe spate cu bratele de-a lungul corpului ridicati un picior si-l indoiti, rotiti apoi talpa piciorului.

Pentru genunchi: din pozitie sezanda un picior se indoaie, celalalt se alungeste si invers.

Pentru subtierea gleznelor: cu mainile pe solduri se indoaie un picior si se apasa puternic pe varful piciorului.

Pentru activarea circulatiei sangelui in bolta plantara. Sub talpa se pune un rulou de lemn pe care-1 rulam timp de cateva minute. Mult mai eficace decat ruloul de lemn este aparatul special format din mai multe rulouri pe care vi-1 puteti procura din comert.

Masajul - un bun decongestionant

Dupa o zi obositoare, cand va simtiti picioarele grele, obosite, dureroase, uneori chiar rosii, tulburari datorate unei circulatii defectuoase, un masaj decongestionant este foarte indicat.

Miscarile vor fi de mangaiere si framantare insistandu-se in special asupra talpilor, gleznetor si a portiunilor din jurul genunchiului, unde de altfel exista si pericolul depunerii de grasime.
Se va masa fiecare deget, urcand spre glezna si frecand bine fiecare incheietura. Talpa se va masa prin miscari circulare pornind de la degete spre calclai. La masaj se poate folosi un ulei vegetal, o crema hidratanta sau pudra de talc.

Masajul pulpelor. Cu degetele de la ambele maini, pornind de la glezna, se apasa puternic asupra muschilor urcand de-a lungul pulpei.

Masajul coapselor. Se porneste de la genunchi folosind palmele care urca de-a lungul coapsei.

Pulpele prea subtiri. Cu rabdare si perseverenta puteti modifica conturul pulpelor, dar pentru aceasta sunt necesare luni de zile. In acest scop se recomanda mersul pe bicicleta, urcarea scarilor, mersul pe varful picioarelor, exercitii de dans.

Dar genunchii?

Putine persoane se pot lauda cu perfectiunea genunchilor lor, caci acestia fie sunt prea proeminenti, fie prea ososi, fie atinsi de celulita. Daca genunchii sunt umflati, se consulta medicul.

Pentru intretinerea supletii genunchilor exista aparate speciale (gen bicicleta) pentru exercitii de pedalare, in cazul in care nu aveti posibilitatea sa mergeti cu bicicleta. Rezultate bune pentru tratamentul celulitei genun-chilor se pot obtine frecandu-le zilnic cu piatra ponce, dupa ce in prealabil le-am sapunit bine. Dupa lotionarea cu alccol camforat se recomanda un masaj cu un amestec de apa de colonie cu glicerina.

Gleznele invinetite. Este vorba de acrocianoza care se agraveaza la frig. De acest neajuns sufera de obicei tinerele fete la pubertate. In cazul in care masajul nu da rezultate este nccesar consultul medicului.

Gleznele umflate. Acest neajuns se datoreaza de cele mai multe ori unei circulatii defectuoase care duce la o congestie a venelor, fiind necesar un tratament medical pentru ameliorarea circulatiei.

Un masaj cu o crema speciala, frictiuni cu o lotiune decongestionanta si dormitul cu picioarele usor ridicate pot ameliora aceasta situatie.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii