Frumusetea mainilor nu poate fi deplina daca unghiile nu sunt bine curatate si in perfecta stare de sanatate.
Unghiile sunt formatiuni anexe ale pielii, rolul lor fiind de a proteja varful degetelor. Ele cresc in mod continuu cu aproximativ de 0,086 mm zilnic, vara mai repede, iarna mai incet.
Cresterea lor este legata de integritatea matricei, metabolismulcalciului si buna functionare glandulara (hipofiza si tiroida).
Unghiile ne pot crea neplaceri
Unghii casante. In acest caz se recomanda aplicarea in jurul unghiei cu ajutorul unui bastonas invelit cu vata a unei solutii de iod sau lotionarea unghiilor cu zeama de lamaie amestecata cu ulei de ricin. Unghiile casante se vor masa dimineata si seara cu urmatoarea crema: vaselina colesterinata 35 g, ulei de parafina 10 g, ceara alba 3 g, cetaceu 2 g, vitamina A solutie 5 g.
Inainte de culcare se vor masa cu ulei de masline. Daca nici acest procedeu nu este suficient se recomanda aplicarea dupa fiecare spalat al mainilor, a urmatoarei formule: alaun 2 g, colofoniu 2,50 g, sare 2g, ceara 1,50 g, ulei de masline 15 g.
Pentru a le face mai putin fragile se va aplica zilnic urmatoarea lotiune: alaun 6 g, glicerina 20 g, apa 60 ml.
Se va renunta la dizolvantii pe baza, de acetona.
Alimentatia va fi bogata in legume verzi, ficat, lactate. Una din trei femei prezinta unghii moi, fapt care se poate datora surmenajului fizic si nervos, abuzului de detergenti, actiunii repetate a unor dizolvanti sau folosirii exagerate de lacuri de proasta calitate.
Unghiile care se rup cu usurinta pot fi intarite introducandu-le timp de 10 minute in ulei caldut.
De asemenea se vor masa zilnic cu urmatoarea pomada: nitrat de pilocarpina 0,15 g, extract de nux vomica 0,50 g, alaun 1 g, oxid de zinc 1,50 g, lanolina 15 g.
Unghii striate. Dungile mici paralele pe suprafata unghiilor se pot datora infectiilor grave, intoxicatiilor, traumatismelor locale, contactului cu substante caustice etc., sau lipsei de calciu. In acest caz se va evita folosirea dizolvantilor pe baza de acetona. Pe suprafata unghiilor se va aplica un preparat alcatuit din: alaun 6 g, glicerina 25 g, apa 70 ml, sau se vor inmuia zilnic unghiile in ulei caldut de germeni de porumb.
Unghiile aspre. Se recomanda sa fie frecate cu o pasta cotinand: oxid de staniu 10 g, parafina 10 g, ceara 10 g, ulei de masline.
Unghii modificate ca forma
Unghiile cu modificari de culoare. Culoarea unghiilor in mod normal trebuie sa fie roza, nici prea stearsa nici stralucitoare.
Cand se constata prezenta petelor albe sub unghii, acesta este un indiciu de anemie. Se va evita folosirea lacului de unghii timp de 10-12 zile. Alimentatia va fi bogata in legume verzi, ficat. Se impune de asemenea un tratament cu produse antianemice.
Petele pot fi ereditare. Dar ele pot aparea si din cauza unui pigment de albire, keratohialina.
Sub influenta unor factori patologici, culoarea unghiilor se poate modifica, de exemplu:
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii