Mainile care transpira exagerat
Acest neajuns se poate datora dezechilibrului nervos agravat de emotii sau unor boli profesionale (chimisti, coafeze etc.). Transpiratia mainilor poate avea loc si in urma unei incalziri excesive in timpul executarii anumitor munci sau a unei aerisiri insuficiente.
Prezentarea la medic este necesara pentru stabilirea diagnosticului si indicarea tratamentului. Local se recomanda frictiuni cu alcool camforat sau folosirea la spalat a unui sapun medicinal pe baza, de tanin, masaje usoare cu produse antisudoripare, pudraje dese sau badijonarea cu lotiuni contra transpiratiei.
Iata cateva formule de lotiuni pentru combaterea transpiratiei mainilor:
I.
Alcool 20 ml
Formol 10 g
Apa distilata 66 ml
Tinctura de beladona 2 g
Acid salicilic 1 g
Rezorcina 1 g
Ulei de lavanda q.s.
II.
Formol 15 g
Apa 85 ml
III.
Formol 10 g
Perhidrol 3 ml
Apa distilata 87 ml
IV.
Acid salicilic 1 g
Alcool camforat 99 ml
Maini patate
Datorita unei acumulari de pigment in straturile profunde ale epidermei, dosul mainilor se pateaza mai ales daca am depasit varsta de 50 de ani. Se va incerca mai intai un tratament cu apa oxigenata sub forma de lotiune sau crema. In caz de esec, medicul dermatolog va hotara tratamentul pentru fiecare caz in parte (crioterapie, peeling etc.)
Pentru albirea mainilor recomandam urmatoarele formule:
I.
Glicerina 40 g
Apa oxigenata 17 ml
Solutie de amoniac 3 ml
II.
Glicerolat de amidon 42 g
Oxid de zinc 5 g
Tinctura de benzoe 3 g
III.
Precipitat alb de mercur 1 g
Bismut subnitric 2 g
Acid salicilic 0,50 g
Cold-crema. 30 g
Maini rosii si umflate
Cauza principala, poate fi folosirea apei reci, dar uneori intervin si anumite tulburari endocrine. Baile alternative ale mainilor, prin infundarea in apa rece si calda sunt foarte recomandate.
Daca mainile se invinetesc, in locul apei reci se poate folosi apa calduta, la care se adauga o lingura de faina de mustar. Pentru a impiedica umflarea mainilor, se poate activa circulatia sanguina, masand degetele inspre incheietura mainii. In cazul mainilor rosii, se impune imbogatirea alimentatiei cu alimente continand vitamina A (morcovi, ficat, spanac, unt, piersici etc.). Albirea mainilor se poate obtine prin aplicarea unei paste continand o lingurita de glicerina, zeama unei jumatati de lamiie, o lingurita de apa oxigenata si amidon.
Un truc pentru albirea mainilor consta in tinerea lor ridicate deasupra capului atat cat se numara pana la o suta.
Degeraturile apar in anotimpul rece si umed. Ca masuri preventive sunt indicate baile alternative calde si reci, frictiuni cu alcool camforat sau masaje cu crema.cu ihtiol, rezorcina, tanin.
Eczema
Ea poate apare dupa folosirea de detergenti, soda, derivati de petrol si uneori la persoanele care prezinta o hipersensibilitate la cele mai element are produse, ca sapunul de exemplu. Deci trebuie sa fie eliminata cauza care a provocat aparitia eczemei. Daca acest lucru este imposibil, mainile vor fi protejate cu manusi de cauciuc. In cazuri rebele se vor folosi medicamente "desensibilizante" si cure de vitamine: A, B, E, D si F.
Maini crapate
Lipsa de elasticitate si suplete a pielii mainilor poate fi cauzata si de o insuficienta cantitate de apa in stratul cornos al pielii. In acest caz este necesara rehidratarea pielii, ceea ce nu se poate obtine printr-un simplu contact al pielii cu apa. Este necesar si un emolient, un produs care aplicat pe pielea uscata si neflexibila sa produca un efect de inmuiere, prin regularizarea procentului de apa necesar stratului cornos.
Dar pielea crapata poate fi si consecinta lipsei de lipide la suprafata ei.
Se impun cateva precautii si anume:
- nu se vor expune mainile fara manusi la frig excesiv
- nu se va iesi cu mainile umede la aer rece
- nu se vor incalzi mainile la o sursa de caldura prea mare
- nu se vor spala cu apa prea rece sau prea fierbinte
- dupa fiecare spalat, se va aplica o crema
Se va evita folosirea glicerinei pure care accentueaza uscaciunea pielii. Pentru prevenirea crapaturilor mainilor se poate folosi orice crema pa baza de stearati sau emolienta.
Pentru mainile aspre este indicata saptamanal o baie cu ulei de masline caldut sau aplicatii saptamanale de parafina calda, care mentin supletea pielii. In acest scop se incalzesc pe baia de apa 50 g parafina solida, 25 g ulei de parafina si 5 g lanolina. Se aplica cu ajutorul unei pensule.
Pentru regenerarea epidermei se recomanda o baie de sare (100 g lalitru de apa calduta, timp de 5-10 minute).
De asemenea, introducerea mainilor de mai multe ori pe zi intr-un decoct de stejar (30 g coaja de stejar se fierbe timp de o jumatate de ori intr-un litru de apa) are un efect bun in cazul mainilor crapate.
Preparate pentru ingrijirea mainilor crapate
I.
Lanolina 20 g
Vaselina 35 g
Ulei de bergamot 0,5 g
Apa 10 ml
Formula se va aplica numai seara, expunerea la soare favorizand aparitia petelor.
II.
Balsam de Peru 2 g
Lanolina anhidra 10 g
Vaselina 20 g
Apa 15 ml
III.
Tanin 2 g
Balsam de Peru 4 g
Lanolina anhidra 20 g
Vaselina 40 g
Apa 34 ml
Preparare. Taninul se dizolva in apa, solutia calda se incorporeaza in amestecul de lanolina-vaselina topit pe baia de apa. Dupa racire se adauga balsam de Peru.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii