O fata ingrijita, de cele mai multe ori, nu tradeaza varsta, un gat neingrijit constituie insa un indiciu, deoarece anii isi depun amprenta mai intii asupra gatului si a mainilor. Gatul trebuie ingrijit ca si fata. Pielea gatului, ca si a fetei, trebuie sa primeasca cantitatea de apa necesara, de sapun neutru sau acid, de crema demachianta de intretinere sau de protectie.
Curatirea pielii gatului
La spalatul gatului, vom folosi in mod obisnuit apa si sapunul, fara a face insa abuz de acesta din urma. Temperatura apei va fi potrivita, deoarece daca, este prea fierbinte moleseste tesuturile si degreseaza pielea, care si asa, in majoritatea cazurilor este uscata.
Daca pielea este aspra, vom aplica comprese caldute cu ceai de nalba sau o vom freca cu o manusa inmuiata in apa sau in spuma de sapun, pornind de sus in jos.
In cazul tenului uscat, cand si pielea gatului este uscata se va renunta la folosirea sapunului, curatand gatul cu o crema sau lapte demachiant.
Masajul gatului se efectueaza invers decat cel al fetei, adica de sus in jos. La inceput se vor face usoare miscari orizontale, executate alternativ cu ambele maini, apoi cuprinzand gatul intre degetul mare si celelalte degete si pornind dinspre barbie inspre decolteu.
Atentie! glanda tiroida va fi lasata libera in timpul masajului. La sfarsit vom executa ciupituri de-a lungul cutelor, prinzand pielea intre degetul aratator si degetul mare. La masaj se vor folosi creme nutritive. De asemenea, dusul cu apa rece indeplineste rolul unui masaj, contribuind la activarea circulatiei sanguine.
Ceafa trebuie bine masata. Adesea grasimea se acumuleaza la ceafa, alcatuind o mica pernita. Masajul lent si progresiv inlatura cu timpul aceasta neplacere.
Unele persoane prezinta asa-numitele "solnite", scobituri mai mult sau mai putin adanci intre clavicula si umar. Masajul ajuta in aceste situatii.
Recomandari profilactice si curative
Musculatura gatului poate fi intarita prin gimnastica si prin masaje, care se pot face zilnic, cu o crema speciala, insistand asupra partilor care se ingroasa cel mai usor, in special partea din spate a gatului (unde incep umerii).
Exercitii pentru musculatura gatului
- culcate pe spate, cu bratele alungite de-a lungul corpului, aduceti barbia spre piept si rotiti capul in ambele sensuri
- indreptati barbia catre umeri, contractand muschii gatului, sau cu partea dorsala a ambelor maini impingeti usor barbia indarat, contractand muschii
- ridicati capul in aer, mentinand barbia cat mai sus posibil si fara sa o coborati intoarceti capul de la stanga la dreapta, asa incat sa puteti zari mijlocul spatelui
- faceti rotiri energice ale capului, de jos in sus, apoi spre dreapta, spate, stanga etc., de 6 ori
- in pozitia culcat pe burta, cu mainile inclestate la ceafa, cu coatele trase indarat si fruntea sprijinita pe podea, faceti extensia capului si a trunchiului inapoi, apoi cu revenire la pozitia initiala, de 10 ori.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii