Caria este o afectiune, in urma careia are loc distrugerea treptata a tesutului dur dentar, in consecinta formandu-se o cavitate - "gaura". Caria are o actiune atat inestetica cat si de distrugere asupra dintilor, acestia devenind astfel foarte sensibili.
Cauzele aparitiei cariei:
Dupa masa, in gura, pe dinti, limba raman resturi alimentare care constituie un mediu prielnic pentru dezvoltarea microorganismelor. In special "daunatoare" este mancarea rafinata cu un continut bogat de hidrocarbonati. Cu acestia se hranesc bacteriile, iar in urma acestiu process rezulta acid lactic, care distruge smaltul dentar si produce inflamatia gingiilor.
Ce putem face?
Iata cateva reguli de baza, prin respectarea carora va veti putea pastra dintii sanatosi.
Regula Nr.1 - IGIENA
Medicii dentisti spun: garantia dintilor sanatosi este asigurata prin ingrijirea regulata si corecta a intregii guri.
Dupa cum ne dovedeste practica, igiena zilnica a dintilor si gingiilor scade cu 75-80% necesitatea tratamentului profesional. Aceasta consta nu numai in utilizarea unei paste de dinti si periute de calitate, ci si in respectarea unor reguli care trebuie indeplinite pe parcursul intregii zile.
Igiena zilnica a gurii include:Regula Nr.2 - ALIMENTATIA
O alimentatie rationala are o mare importanta in prevenirea cariei. Intr-o alimentatie "anticarie" sunt importanti 2 factori:
O masa pe zi trebuie sa contina produse din cele 4 grupe alimentare de baza: fainoase, lactate, produse din carne, fructe si legume.
Pentru protejarea dintilor importiva infectiilor microbiene si pentru intarirea gingiilor, in ratia zilnica este necesar sa includem: mere, morcovi si alte fructe sau legume de consistenta dura.
Este indicat sa consumam alimente cu continut moderat de carbohidrati, deoarece consumul exesiv al acestora prezinta un factor de risc in aparitia cariei.
Un element structural de baza al dintelui il reprezinta calciul. Acesta se gaseste in: nuci, legume verzi, lapte si produse lactate (in special cele degresate), in toate tipurile de cascaval.
Regula Nr.3 - TEMPERATURA ALIMENTELOR
O temperatura prea ridicata sau prea scazuta este daunatoare pentru smaltul dentar. Insa si mai daunatoare este trecerea brusca de la un aliment cald la unul rece. Din cauza diferentei de temperatuta in smalt se formeaza microfisuri.
Regula Nr.4 - INGRIJIREA GINGIILOR
Mucoasa gingivala protejeaza cavitatea bucala de microorganismele patogene si necesita o atentie speciala. Sangerarile si inflamatia gingiilor constituie una din principalele cause ale aparitiei mirosului neplacut si caderii dintilor.
Cauzele imbolnavirii gingiilor sunt:
Regula Nr.5 - FLUORUL
Fluorul este un element mineral foarte important pentru dintii nostri. Pe piata au aparut numeroase produse care contin o cantitate bogata de fluor: paste de dinti, complexe de multivitamine, siropuri, gume de mestecat, etc.
Trebuie de retinut insa, ca o cantitate prea mare de fluor poate fi la fel de daunatoare organismului ca si deficitul sau.
Regula Nr.6 - VIZITELE REGULATE LA MEDICUL DENTIST
Vizitele regulate la medical dentist constituie garantia dintilor sanatosi. De ce?
Pentru ca:
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii