Are un rol biologic deosebit de important, incat se poate aprecia ca nu exista proces fiziologic sau metabolic esential la care sa nu participe.
Vitamina C sau acidul ascorbic este sintetizata de plante si majoritatea animalelor din glucoza si galactoza.
Vitamina C este un produs biologic care asigura echilibrul reducator pentru multe reactii biochimice. Functioneaza Este foarte solubila, se pierde usor prin spalarea si pastrarea legumelor si fructelor in apa; se distruge prin fierbere in proportie de 25-90%.
Functii
Reprezinta cel mai puternic agent reducator, majoritatea reactiilor la care participa fiind de oxido-reducere.
Vitamina C are rol si in mentinerea rezistentei pereteiui vascular, ca urmare, in conditiile carentei acesteia pot apare hemoragii sub-periostale, gingivale, nazale, tegumentare. De asemenea, vitamina C functioneaza ca un antioxidant.
Studiile epidemiologice efectuate au aratat existenta unei corelatii semnificative statistic, intre aportul de vitamina C si incident cancerului pulmonar.
Vitamina C creste rezistenta la infectii. Stimuleaza sistemul imunitar, crescand rezistenta organismului fata de infectii dar si fata de toxice
Ratia zilnica recomandata
Necesarul zilnic de vitamina C este de:
Din cauza concentratiei scazute de acid ascorbic in plasma fumatorilor, este recomandat ca acestia sa creasca aportul de vitamina C la cel putin 100 mg/zi.
Surse alimentare
Vitamina C se gaseste in plante si in tesuturile animale sub forma de acid dehidroascorbic, cele mai bune surse fiind: fructele, legumele dar si viscerele (organele).
Refrigefarea si inghetarea rapida pot ajuta la conservarea vitaminei! Bicarbonatul de sodiu adaugat pentru a conserva si imbunatati culoarea legumelor preparate, distruge insa vitamina C.
Surse alimentare de vitamina C
Aliment
|
Vitamina C (mg)/100 g aliment |
Ardei rosu |
250 |
Patrunjel, ardei gras, marar, cocaze negre |
150-200 |
Varza de Bruxelles, urzici |
100-150 |
Ceapa verde, spanac, loboda, varza rosie, conopida, gulie, lamai, portocale, capsuni |
50-100 |
Sparanghel, ridichi negre, tomate, mazare, ananas, grapefruit, mandarine, zmeura |
25-50 |
Cartofi, vinete, dovlecei, andive, salata, morcovi, ceapa uscata, sfecla rosie, banane, caise, piersici, mere, pere, prune, visine, struguri |
<25 |
Vitamina C se gaseste in cantitati mai mari in coaja, decat in miez; indepartarea stratului exterior, privand organismul de un aport important de acid ascorbic.
In privinta produselor animale, cu exceptia ficatului (35 mg/100g), creierului si rinichilor, toate celelalte alimente: camea, pestele, laptele, produsele cerealiere si leguminoasele uscate au cantitati foarte mici de vitamina C. Oul, grasimile si produsele zaharoasc nu contin vitamina C.
Deficitul de vitamina C
Deficitul de vitamina C este determinat de un aport alimentar insuficient, de reducerea absorbtiei intestinale (alcoolism, administrare de antibiotice, cortizon, aspirina), sau cresterea consumului (infectii, arsuri, neoplazii, interventii chirurgicale, boli reumatoide, fumat).
Deficitul de vitamina C se insoteste frecvent de gingivita ulcerata si hemoragica.
Forma severa de hipovitaminoza C este scorbutul. La copilul mic se manifesta dupa varsta de 8 luni, prin: inapetenta (lipsa poftei de mancare), deficit staturo-ponderal, paloare, tuburari de coagulare, dureri osoase, eruptie dentara perturbata, demineralizare.
La adulti, manifestarile apar dupa 45-70 de zile de la instalarea deficitului de vitamina C, initial insidios, cu astenie, dureri articulare, atrofie musculara, anorexie, dispnee (greutate in respiratie), depresie. Ulterior apar pete rosii-vinetii pe fese, coapse, gambe, cu tendinta la extindere.
Scorbutul nu mai este astazi prezent, decat in cazuri rare (malnutritie severa, varstnici, consumatori cronici de alcool sau droguri), dar exista forme diferite de hipovitaminoza C, cu simptomatologie caracteristica.
Exces de vitamina C
Principalele efecte adverse ale dozelor mari de vitamina C, administrate in scop terapeutic, sunt tulburarile gastrointestinale (cu diaree) sau aritmiile (tulburari ale ritmului inimii).
Se recomanda ca persoanele cu antecedente de litiaza renala, sa evite consumul unor mari cantitati de vitamina C.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii