Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina B3 (PP, niacina)

Vitamina PP este denumirea generica pentru nicotinamida si acidul nicotinic (niacina). Joaca un rol important in producerea energiei.

Functii

Este esentiala in metabolismul carbohidratilor, a proteinelor si lipidelor

Ratia zilnica recomandata

Necesarul zilnic la adult este de 15-20 mg zi.
In timpul sarcinii si lactatiei ratia recomandata este de 20-23 mg/zi. La sugari, necesarul variaza intre 2-4 mg/zi, iar la copii de 1-8 ani intre 8-12 mg/zi, iar la adolescenti 12-16 mg/zi.

Surse alimentare

Pestele, canea de vita, ficatul reprezinta surse excelente vitamina PP. Laptele si produsele lactate, ouale contin cantitati scazute de vitamina PP, dar sunt surse excelente de triptofan, din care se sintetizeaza vitamina PP.

In produsele vegetale vitamina PP exista sub forma de acid nicotinic, pe cand in cele de origine animala sub forma de nicotinamida.

Cerealele, precum graul incoltit, orezul, orzul contin cantitati moderate de vitamina PP. Porumbul, in schimb este o sursa foarte saraca. Dintre produsele vegetale se pot mentiona leguminoasele uscate, legumele, (fasole si mazare verde, cartofi, rosii, vinete, spanac) si fructele (alune, migdale, curmale).

Surse alimentare de vitamina PP

Aliment
Vitamina PP (mg)/100 g aliment
Drojdie uscata
45-50
Ficat de vitel
17-20
Arahide
16-20
Faina de grau integrala
4-5
Mazare
3
Linte
2-3

Deficitul de vitamina PP

Apare prin reducerea aportului de vitamina PP in conditiile alimentatiei preponderente cu porumb (acesta este sarac in niacina); dar poate fi prezenta si in sindroame de malabsorbtie, alcoolismul cronic, carente de vitamine B6 si B2.

Simptomele initiale ale deficitului de niacina includ: astenie marcata, apatie, anorexie, senzatie de arsura in cavitatea bucala, accentuate de alimentele acide sau condimentate, diaree, colici abdominale, scadere ponderala, parestezii la nivelul membrelor inferioare.

La debut, limba are papilele umflate, cu zone de depozit albicios, " limba in harta geografica".

Deficitul sever duce la pelagra, caracterizata prin dermatita (inflamatie a pielii), dementa si diaree.

Semnele psihice initiale: fatigabilitatea, insomnia si apatia, pot precede dezvoltarea unei encefalopatii caracterizate prin delir, agitate, confuzie, dezorientare si pierderca memoriei.

Excesul de vitamina PP

In doze mari, niacina provoaca eritem (roseata) sever, asociat sau nu, cu prurit (mancarime), tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, balonari, constipatie), agravarea ulcerului peptic si a astmului bronsic.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii