Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina B1 (tiamina)

Tiamina joaca un rol esential in metabolismul carbohidratilor si in mentinerea functiilor sistemului nervos.
Vitamina B, poate fi distrusa prin tratament termic, oxidare, radiatii ionizate, dar este stabila la refrigerare. Tiamina poate fi distrusa de catre anumite enzime prezente in pestele crud, scoici, creveti, moluste.

Functii

Intervine in metabolismul glucidelor.
Tiamina intervine in transmiterea inpulsului nervos.
Totodata, mentine integritatea structurala si functionala a tesutului nervos.

Ratia zilnica recomandata

Necesarul zilnic la adult este de l,6 mg/zi. Ratia optima creste la femei in timpul sarcinii si lactatiei (in plus 0,3-0,4 mg/zi).
In ceea ce priveste ratia zilnica la sugari, aceasta depinde de nivelul vitaminei din laptele matem si variaza intre 0,2-0,3 mg/zi.
La copiii intre 1 si 8 ani necesarul optim este de 0,5-0,6 mg/zi, iar pentru adolescenti se recomanda 0,9-1,2 mg/zi.

Surse alimentare

Tiamina este larg raspandita in alimente, precum carnea de porc, ficat, rinichi, cereale integrale, leguminoase, legume, drojdie de bere. Ea, fiind o vitamina hidrosolubila nu se gaseste in grasimile animale si uleiul vegetal.
Cerealele sunt frecvent fortificate cu B,(faina vitaminizata, fulgi de cereale, paste fainoase), dar si laptele praf degresat sau produsele zaharoase si sucurile de fructe.

Aliment
Vitamina B1 (mg)/100 g aliment
Drojdie de bere
9,70
Carne de porc
1,05
Fasole uscata
0,60
Faina de grau
0,55
Nuci
0,45
Galbenus de ou
0,35

Deficitul de vitamina B1

Deficitul de tiamina apare in cazul unui aport inadecvat, absorbtiei deficitare sau datorita necesarului crescut.
Deficitul de tiamina provoaca boala beri-beri. Cele doua forme ale bolii beri-beri sunt: forma umeda (implica sistemul cardiovascular) si forma uscata (afectand sistemul nervos).

Deficitul subclinic de tiamina apare la alcoolici, al caror aport de vitamina este scazut, si la care si absorbtia este deficitara.
Varstnicii au un risc crescut de aparitie a carentei de tiamina datorita dietei dezechilibrate si a tratamentelor diuretice prelungite.

Boala beri-beri a fost semnalata si la sugari (forma infantila), a caror alimentatie bazata pe produse rafinate (orez decorticat, gris, faina alba, zahar, lapte praf) nu a fost suplimentata cu tiamina. Clinic se caracterizeaza prin: cianoza, tahicardie (cresterea frecventei batailor inimii), dispnee (greutate in respiratie), edeme, si insuficienta cardiaca.

Excesul de vitamina B1

Excesul de tiamina este excretat in mod normal de rinichi. Reactiile adverse apar daca aportul zilnic este de 1000 de ori mai mare decat cel recomandat. Semnele de supradozaj sunt: cefalee (durere de cap), palpitatii, tahicardie (cresterea frecventei batailor inimii), hipotensiune, dispnee (greutate in respiratie), varsaruri, purpura rash (eruptie tegumentara), soc anafilactic.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii