Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vita de vie

Planta cu mare raspandire si importanta nutritionala.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Continutul in apa al pulpei de strugure este de 72-73%, zaharuri fermentescibile 22%, acid tartric liber 0,29%, alti acizi organici 0,30-0,35%, proteine 0,7%, hidrati de carbon 16%, sodiu 2 mg%, potasiu 255 mg%, calciu 20 mg%, fosfor 25 mg%, fier 0,5 mg%, vitamina A 5 mg%, vitamina B1 0,05 mg%, vitamina B2 0,03 mg%, niacina 0,2 mg%, vitamina C 3 mg%, taninuri (in pielita) 1,2%.

Valoarea energetica a 100 g struguri este de 70 kcal, din care se resorb in organism 90%.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Strugurii au un rol deosebit asupra aparatului digestiv, atribuindu-li-se proprietati tonic-aperitive, fiind utili in dispepsii, atonii gastrointestinale. Efectul lor este de asemenea binefacator si in hepatite.

Proprietatile diuretice si depurative marcante fac din struguri un adjuvant de pret in afectiunile renale, in bolile de piele, artritism, reumatism si guta.

Asupra aparatului cardiovascular au o actiune hipotensoare si de scadere a colesterolului in colesterolemie si ateroscleroza.

Pentru influenta favorabila asupra metabolismului, se recomanda in obezitate si avitaminoze.

Mai sunt si variatii in functie de sol si varietati. Astfel, strugurii mai acizi de pe soluri reci, sunt laxativi sau chiar purgativi, pe cand la cei crescuti pe soluri calcaroase predomina proprietatile diuretice si depurative. Dupa varietate, cei albi sunt stimulenti, cei negri sunt astringenti.

Extern. Turtele rezultate de la pasarea strugurilor se pot utiliza pentru atenuarea durerilor de guta, reumatism, sciatica.

Cosmetica. Mustul reprezinta un remediu util pentru intretinerea tenului.

Cu totul aparte este indicatia privind "camuflarea" incaruntirii parului.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumati ca atare (in obezitate 2 zile pe saptamana doar 1,2 kg struguri zilnic)
  • Cura de must (importanta pentru efectul diuretic, depurativ si antisclerotic): se incepe cu 0,5 1 zilnic, in 3 reprize, cu o ora inainte de mese, apoi se creste progresiv pana se ajunge, dupa cca 2 saptamani, la 2 litri zilnic, cantitate care se mentine astfel 2-3 zile fara a se mai consuma altceva. Dupa acest nivel maxim se revine apoi la cantitatea initiala
  • Lotionari cu o carpa curata imbibata in suc, se lasa 10 minute pe ten, apoi se sterge cu apa calduta cu un praf de bicarbonat de sodium
  • Pentru "mascarea" incaruntirii, se fierb 4 g sulfat de fier in 250 ml vin rosu. Se piaptana parul cu pieptanul umectat in aceasta solutie cateva minute pe zi, timp de 15-20 de zile, apoi se continua de 2 ori pe saptamana

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii