Trimite unui prieten Printeaza pagina

Varsaturile

Atat senzatia de greata cat si varsaturile nu le putem considera boli, ci simptome ale unor afectiuni (infectii sau intoxicatii alimentare, afectiuni gastrice, hepatice, renale, etc.).

Varsaturile pot fi datorate unui act reflex care insoteste anumite faze ale graviditatii sau ca reactii brutale la emotii puternice. Ele mai apar si in raul de altitudine, raul de mare sau de miscare (tren, avion, automobil).

La persoanele mai sensibile, greturile si varsaturile pot surveni la perceperea unor mirosuri dezagreabile, ca raspuns la unele mancaruri netolerate, ca efect al exceselor alimentare sau al consumului exagerat de bauturi alcoolice.

Tratamentul fitoterapeutic recomanda plante cu proprietati calmante sau/si antiemetice (antivomitive) din care se prepara diverse decocturi. Atat infuziile cat si decocturile se beau reci, incet (inghititura cu inghititura), preferabil neindulcite.

Dintre acestea se recomanda:

Frunzele de Menta

In special datorita continutului lor in mentol, au efecte favorabile in calmarea varsaturilor, atat la adulti cat si la copii. Se prepara sub forma de infuzie dintr-o lingura planta uscata la o cana cu apa. Dupa racire, se beau treptat 1-2 cani pe zi.

Frunzele de Roinita

Infuzie, din 1-2 lingurite frunze la o cana cu apa. Se recomanda 1-2 cani pe zi, in varsaturi de diverse cauze si cu deosebire in cele de sarcina, atat de frecvent intalnite la femeile gravide.

Tot in timpul sarcinii, pentru calmarea varsaturilor rebele se mai recomanda si decoctul din Lichen de piatra, preparat dintr-o lingurita planta la o cana cu apa, la care se adauga si 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu.

Radacina de Valeriana sub forma de:

  • Tinctura, preparata din 20 g radacina, macerata timp de 8 zile in 100 ml alcool de 70 grade. Datorita actiunii sedative asupra sistemului nervos vegetativ, este indicata si in varsaturile datorate emotiilor puternice sau fricii.
  • Pulbere de radacina de Valeriana, din care se poate lua de 3-4 ori pe zi cate un sfert de lingurita, in putina apa.

Radacina de Cerentel, sub forma de decoct, preparat din 2 lingurite ridacina la o cana cu apa. Se bea neindulcit si rece.

Urmatoarea formula se poate administra cu bune rezultate si la copii:

Frunze de Menta 40 g
Frunze de Roinita 30 g
Flori de Musetel 30 g

Infuzie, dintr-o lingura la o cana cu apa; dupa racire, infuzia se va bea incet si fractionat, in mai multe reprize.

In combaterea varsaturilor din starile de agitatie, spaima si de nervozitate excesiva, se recomanda:

Flori de Musetel 30 g
Flori de Levintica 10 g
Fructe de Chimion 30 g
Radacina de Valeriana 30 g

Se prepara o infuzie dintr-o lingura amestec plante la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi, in mai multe reprize.

O alta formula recomandata contine urmatoarele plante:

Frunze de Menta 20 g
Frunze de Roinita 15 g
Tintaura 20 g
Cimbrisor 15 g
Fructe de Chimion 20 g
Fructe de Ienupar 10 g

Infuzie, dintr-o lingura amestec de plante la o cana de apa; se beau 1-2 cani pe zi.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii