Trimite unui prieten Printeaza pagina

Valeriana (Valeriana officinalis)

Valeriana (Valeriana officinalis)

Planta pereniala cu inaltimea de 1-1.5 m, ce face parte din familia Valerianaceae.

In scopuri medicinale se folosesc radacina si rizomul plantei.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Radacina si rizomul de valeriana contin pana la 3-3.5% ulei eteric, acid izovalerianic, borneol, valerianat de bornil, acizi grasi, alcooli, sescviterpene, pinene, alcaloizi, legaturi glicozidice, cetone, amidon, si acizi organici.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Preparatele de valeriana sunt larg utilizate in practica medicala sub forma de medicament aparte sau in componenta diferitor infuzii, ceaiuri, picaturi sau alte substante complexe, ce calmeaza si imbunatatesc activitatea sistemului cardiovascular.

Valeriana este indicata in diferite afectiuni insotite de excitatii nervoase si insomnii, in cazul formelor usoare de neurastenii si psihastenii, afectiuni climacterice, nevroze ale sistemului cardiovascular si, de asemenea, in profilaxia si tratamentul stadiilor incipiente ale stenocardiei, boala hipertonica, unele afectiuni hepatice si ale cailor biliare, afectiuni ce se insotesc de spasme stomacale si intestinale.

Preparatele de valeriana reduc excitabilitatea sistemului nervos central, actiunea calmanta facandu-si efectul lent dar foarte stabil.

Valeriana prezinta actiune medicamentoasa in cazul administrarii sistemice si de lunga durata, de aceea durata si doza de administrare a preparatelor de valeriana sunt indicate de medic, in dependenta de stadiul bolii, evolutia bolii si starea generala a pacientului.

Preparatele de valeriana de obicei sunt bine tolerate de bolnavi, cu exceptia persoanelor care prezinta intoleranta individuala.

In cazul supradozarii pot aparea simptome precum: somnolenta, sufocare, scaderea capacitatii de munca. Aceste efecte dispar rapid o data cu reducerea dozei sau cu stoparea temporara a administrarii.

MOD DE ADMINISTRARE

  • Infuzie: 20 g valeriana peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se administreaza cate 2-3 lingurite dupa 30 min de la masa. Copii mici: 1 lingurita de 3-4 ori pe zi.
  • Tinctura: se prepara cu alcool 70% in proportie de 1:5. Adulti: 20-30 picaturi de 3-4 ori pe zi; copii: numarul de picaturi este egal cu varsta (ani) a copilului.
  • Extract de valeriana, sub foma de pastile: 1-2 pastile la o singura administrare

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii