Trimite unui prieten Printeaza pagina

Totul despre celuloza

Te-ai intrebat vreodata ce este celuloza, care este secretul actiunii sale, si de ce se spune ca este benefica pentru sanatate si ca ajuta la pierderea in greutate? Raspunsul il vei gasi in randurile ce urmeaza.

Uimitor, dar celuloza nu reprezinta o sursa de energie. Ea nu contine vitamine, minerale sau alte substante nutritive, si totusi este de neinlocuit pentru cei care doresc sa ramana mereu intr-o forma buna.

Celuloza este o fibra vegetala greu digerabila. Cu toate acestea, ea asigura o buna digestie si te ajuta sa scazi in greutate. Care este secretul sau?

Ce este celuloza?

1. Celuloza este un polizaharid, constituind o sursa de glucoza. Ea se gaseste in majoritatea produselor vegetale, si intra in componenta membranelor celulare, partea cea mai greu asimilabila a plantei.

2. Celuloza poate fi solubila sau insolubila. Celuloza solubila se transforma in gel la contactul cu apa, iar cea insolubila ramane neschimbata.

3. O buna sursa de celuloza pot fi orice legume sau fructe proaspete. Exemple de surse de celuloza solubila includ fasolea, ovazul, nucile, semintele, citricele, iar de celuloza insolubila - taratele, morcovii, si majoritatea legumelor. Soia contine ambele tipuri de celuloza.

Care este doza zilnica recomandata de celuloza?

4. Necesarul zilnic de celuloza pentru organism este de 25g.

5. Daca hotarasti sa cresti consumul de celuloza, trebuie s-o faci treptat. Adauga zilnic o cantitate mica de fructe si legume pe parcursul a catorva saptamani. Trecerea rapida la modul de alimentatie bazat pe celuloza, va duce nemijlocit la balonare si la multe stari incomfortabile.

Beneficiile celulozei

6. Celuloza reprezinta metoda cea mai buna de a mentine echilibrul normal al microflorei bacteriene intestinale.

7. Celuloza ajuta la prevenirea diabetului, intrucat scade semnificativ nivelul de zahar din sange.

8. Celuloza scade nivelul de colesterol si reduce implicit riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Persoanele ce consuma regulat o cantitate suficienta de celuloza au nivelul de colesterol cu 60% mai scazut fata de cele ce ignora alimentele vegetale.

9. Pana nu demult, persoanelor cu tulburari de digestie li se recomanda limitarea consumului de celuloza. Totusi, dupa efectuarea unor studii mai amanuntite, s-a constatat ca anume insuficienta de celuloza poate provoca sau favoriza instalarea acestor tulburari. Ea ajuta in cazul multor afectiuni functionale si inflamatorii ale intestinului, si, de asemenea, are rol in prevenirea acestora pe viitor.

10. Consumul zilnic de produse bogate in celuloza reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de profilaxie a cancerului de intestin gros. In Japonia, unde orezul, crupele si boabele de soia reprezinta baza dietei zilnice, aceasta afectiune se intalneste rar, lucru ce nu poate fi spus despre Europa sau SUA.

Celuloza si dietologia

11. Nutritionistii considera ca una dintre cele mai valoroase surse de celuloza sunt taratele. Ele stimuleaza, curata si vindeca sistemul digestiv. "Efectul secundar" - o piele curata si sanatoasa, si pierdere in greutate.

12. Fructele si legumele te ajuta in lupta cu obezitatea si la mentinerea greutatii optime - au demonstrat studiile. Uneori este suficienta cresterea cu 30% a cantitatii de celuloza consumate pentru ca greutatea sa ajunga treptat la normal. Celuloza intervine in reducerea greutatii atat in mod direct - reduce masa adipoasa, cat si indirect - prin curatirea intestinului si imbunatatirea digestiei.

13. Celuloza produce senzatia de satietate chiar si in urma consumului unor portii mici de mancare. Iata de ce in compozitia multor preparate de salbit intra o cantitate crescuta de celuloza insolubila sub forma de praf sau capsule. Din pacate, frecvent producatorii uita sa specifice ca in aceasta forma celuloza trebuie consumata doar cu cantitati crescute de apa, alfel poate bloca intestinul.

14. Curele de slabire la baza carora sta consumul de fructe si legume sunt cele mai populare.

15. Dieta cu cel mai bogat continut de celuloza se considera a fi dieta microbiotica, in componenta careia intra legume, fructe, si boabe care se consuma fierte sau inabusite.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii