Trimite unui prieten Printeaza pagina

Tomatele

Planta este originara din Peru, unde era cultivate in gradinile aztecilor, iar numele ei a ramas nealterat: "tomata". Sub denumirea de "mere peruviene", tomatele aduse de conchistadori in Europa au fost primate cu reserve, fiind folosite la inceput ca plante ornamentale, cu fructele lor rosii si mici cat ciresele, pentru ca abia spre sfarsitul sec. al XVIII-lea sa fie ameliorate si introduce in randul plantelor alimentare de mare importanta. Totusi, astazi plasam tomatele in randul legumelor cu importanta medicinal moderata.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Tomatele contin 90% apa, cca 2% proteine, 3% hidrati de carbon, 6 mg% sodiu, 285 mg% potasiu, 13 mg% calciu, 25 mg% fosfor, 0,5 mg% fier, 130 mg% vitamina A, 0,03-0,05 mg% vitamina C si mici cantitati de vitamina E si K. Continutul in lipide este redus (0,03%). Microelementele sunt prezente prin: magneziu, zinc, cupru, nichel, cobalt, brom si iod. Culoarea rosie a tomatelor este datorata prezentei carotenoidului licopina care este usor absorbit de organism, fiind un antioxidant eficient care apara corpul de radicalii liberi, in special in asociere cu vitaminele E si C. Valoarea energetica este de 16 kcal la 100 g din care se resoarbe 89%.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Prin consumul de tomate se realizeaza o micsorare a vascozitatii sangelui si, prin aceasta, o reducere a riscului de tromboza si ateroscleroza, ca si o ameliorare a afectiunilor vasculare.

Ele sunt utile in hipoaciditate si in atonia stomacului, stimuland secretia de suc gastric si avand acelasi efect si asupra secretiei pancreatice.

Tomatele sunt usor laxative si diuretice, cu eliminarea de urati, fiind utile in azotemie si litiaza urica.

Avand o valoare nutritiva redusa, sunt indicate in curele de slabire, iar continutul ridicat in vitamine le face sa fie indicate in deficit de vitamine.

Extern. Tomatele reprezinta un adjuvant util in acnee.

Cosmetica. In cosmetica tenului, ele se recomanda ca fiind foarte active in curatirea tenurilor grase, cu puncte negre.

De asemenea, se afla printre vegetalele cele mai importante in cosmetica mainilor, catifelandu-le si atenuand sau indepartand in special iritatiile produse de detergenti.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumate ca atare
  • Suc, in special in dieta de slabire
  • Masca de ten cu fructe zdrobite, tinute cel putin 20 minute pe fata
  • Tamponarea obrazului cu felii de tomate, de mai multe ori pe zi, in cure de 3-4 saptamani, contra acneei
  • Lapte nutritiv pentru cosmetica mainilor: din 50 ml suc de tomate, o lingurita de glicerina si un varf de cutit de sare. Se lasa cat mai mult sa patrunda in piele si se maseaza pielea usor

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii