Taurina este unul dintre cei mai raspanditi aminoacizi, desi nu face parte din cei esentiali. Ea se intalneste la nivelul inimii, muchilor scheletici, leucocitelor si sistemului nervos.
Cand organismul efectueaza o activitate fizica sustinuta, isi pierde capacitatea de a produce o cantitate suficienta de taurina, fapt ce poate duce la un dificit al acestui aminoacid.
La adulti, taurina poate fi produsa din metionina in organism, si din cisteina in ficat. Insa, pentru ca acest proces sa aibe loc este necesara vitamina B6. Organismul copiilor nu poate produce taurina.
Taurina joaca un rol important in functionarea sistemului nervos. Studiile au dovedit eficacitatea acesteia in tratamentul pacientilor cu tulburare bipolara, precum si in ameliorarea anxietatii, hiperactivitatii, si epilepsiei.
Taurina este importanta in detoxifierea organismului, iar, alaturi de zinc, este utila pentru sanatatea ochilor si pentru o vedere normala.
In Japonia, taurina este utilizata in tratamentul ischemiei cardiace si al unor tipuri de aritmii cardiace. Terapia cu taurina a fost utilizata cu succes in tratamentul persoanelor care sufera de insuficienta cardiaca congestiva. In plus, este benefica in hipertensiune si in reducerea nivelelor crescute de colesterol.
Studiile au demonstrat ca taurina are efect antioxidant. Ea este capabila sa combata leziunile produse de radicalii liberi de oxigen asupra pancreasului. De asemenea, poate imbunatati rezistenta la insulina prin cresterea excretiei de colesterol, prin conversia acestuia in acizi biliari.
Exista chiar studii care sustin faptul ca deficitul de taurina la copii poate duce la o secretie scazuta de acizi biliari, absorbtie redusa de lipide, si afectarea functiei ficatului. Toate aceste stari pot fi diminuate prin administrarea de suplimente pe baza de taurina. Ea este benefica si in cazul copiilor cu sindrom Down.
Cand a fost administrata pacientilor cu hepatita acuta, taurina a redus nivelele de bilirubina si de acizi biliari.
Taurina s-a dovedit a fi un supliment sigur si benefic. Ea poate fi procurata din carne si peste.
In absenta unor conditii medicale care sa necesite administrarea de suplimente de taurina, acestea nu sunt necesare intrucat organismul adult este in mod normal capabil sa produca o cantitate suficienta de taurina, cu conditia ca vitamina B6 sa fie prezenta in cantitati adecvate.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii