Cantitatea totala de sodiu din organism este de aproximativ 90-100 g la adult, din care 35% este fixat in schelet, restul fiind implicat in realizarea unor procese fiziologice, in principal in reglarea repartitiei apei intre sectorul intra si extracelular. Sodiul regleaza excitabilitatea neuromusculara si intervine in absorbtia glucozei.
Un gram de sodiu este continut in 2,5 g clorura de sodium (sare de bucatarie).
Ratia zilnica recomandata
Ratia de sodiu recomandata la adult este de 2 g/zi.
Necesarul de sodiu, pe zi, se estimeaza la 2 g/zi, dar variaza in functie de varsta si greutate. Consumul de sare in medie este de 10-12 g/zi, adica 4-5 g sodiu/zi. Excesul izolat de sodiu duce la edeme si hipertensiune. Pe langa scaderea aportului de sodiu, pentru prevenirea hipertensiunii se mai recomanda o dieta bogata in fructe si vegetale, produse lactate degresate, fibre, potasiu si magneziu.
Aportul crescut de sodiu este asociat si cu eliminare urinara excesiva de calciu.
Surse alimentare
Obisnuit, produsele alimentare asigura un aport de sodiu in medie de 3-4 g zi; daca se mai adauga si sare se poate ajunge la 5-7 g/zi.
Sodiul se gaseste in cantitati mari in mezeluri, lapte, carne, ou, peste, morcovi, telina, paine. Alimente cu concentratii reduse de sodiu sunt: unele legume, fructe, produse zaharoase, dulciuri, unele derivate cerealiere.
Aliment |
Sodiu (mg%) |
Aliment |
Sodiu (mg%) |
Lapte |
50 |
Ridichi negre |
150 |
Telemea de oaie |
1500-1900 |
Morcovi |
100 |
Carne |
70 |
Telina |
130 |
Mezeluri |
1500-2000 |
Spanac |
70 |
Peste |
90 |
Paine |
360-500 |
Ou |
130 |
Unt |
50 |
Deficitul de sodiu
Deficitul de sodiu poate sa apara in cazul:
Carenta de sodiu poate determina:
Excesul de sodiu
Semne si simptome:
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii